
Sałatka z paluszków krabowych
Składniki:
350 g paluszków krabowych, 1 ogórek, 0,5 puszki kukurydzy, pęczek koperku, sól, pieprz, 2 łyżki majonezu oraz 2 łyżki jogurtu "greckiego"
Wykonanie:
Paluszki krabowe kroimy w kostki, przekładamy do miski.
Dodajemy pokrojony w kostkę ogórek, odcedzoną kukurydzę i posiekany koperek. Doprawiamy
solą i pieprzem, dodajemy majonez oraz jogurt. Dokładnie mieszamy, posypujemy pozostałym koperkiem i gotowe.
Smacznego :)
Dodatkowo, w związku z tym, iż zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, chciałam się z Wami podzielić fantastycznym przepisem na "Królewską rybę z warzywami". Takie danie przygotowuję na każdą Wigilię, gdyż oprócz walorów smakowych, prezentuje się równie wspaniale... Załączone zdjęcie pochodzi z gazety, z której, przed laty, wyczytałam ten wspaniały przepis... W Wigilię załączę swoje...
Królewska ryba (karp) z warzywami
duży ok. 1 i 1/2 kg karp, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, średnia marchewka, mały por, mały seler korzeniowy, łyżka mąki ziemniaczanej, olej, sok z cytryny, 1/2 l piwa, 2 dag masła, po 1/2 łyżeczki bazylii i tymianku, sól i pieprz
Wykonanie:
Karpia oskrobać z łusek, odciąć płetwy grzbietowe i brzuszne, usunąć wnętrzności. Opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i tymiankiem...
Marchewkę i seler obrać, umyć, pokroić w plasterki. Por oczyścić, pokroić w krążki. Cebulę i czosnek obrać i posiekać.
W dużym rondlu (ja wykorzystuję głęboką brytfanę z piekarnika) rozgrzać olej, zeszklić cebulę i czosnek. Włożyć karpia, wlać piwo. Dodać warzywa. Wsypać pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Dusić, około 30 min., pod przykryciem na bardzo małym ogniu (ja wykonuję te czynności w piekarniku z termoobiegiem - karpia przykrywam folią aluminiową).
Karpia wyjąć, ułożyć na półmisku, obłożyć uduszonymi warzywami, trzymać w cieple.
Masło utrzeć z mąką, dolewając po łyżce wywar z karpia. Dodać bazylię, przyprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować.
Rybę polać sosem i udekorować ozdobnie wyciętą marchewką i natką pietruszki. Można podawać z gotowanymi ziemniakami.
Smacznego :)
Mam nadzieję, że spróbujecie przepisu i wykonacie to wspaniałe dane... Nie martwcie się o piwo (bo za pierwszym razem też miałam takie obawy)... ono nadaje tylko aromatu... w całości wyparowuje...
To nie ostatni przepis wigilijny... Zaglądajcie... Przesyłajcie swoje, ulubione potrawy...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz