piątek, 31 sierpnia 2018

Dynia to absolutny super-produkt sezonu jesiennego



Smakuje wybornie to raz. Ma wspaniały wpływ na nasz organizm, to dwa. Dynia jest rośliną jednoroczną.  Pochodzi z Ameryki. Rodzina dyniowatych obejmuje około 760 gatunków, jednak w Polsce uprawiana jest przede wszystkim dynia olbrzymia lub zwyczajna. Owoce dyni są duże i kuliste z licznymi płaskimi nasionami. Dojrzałe owoce zbiera się pod koniec lata, czyli właśnie w tym czasie. 


Dynia to prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych. Najwięcej witamin ma dynia w intensywnym kolorze pomarańczy. Dynia jest bogata w witaminę A, witaminy z gr. B (B1 i B2), C i PP oraz składniki mineralne: magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor. Jest doskonałym źródłem białka i błonnika. A w dodatku jest małokaloryczna (zaledwie 28 kalorii w 100g), a w sezonie jesiennym także tania.


Dynia polecana jest w leczeniu zaparć. Reguluje pracę jelit i pobudza procesy trawienne, a ponadto oczyszcza organizm z trujących produktów przemiany materii. Zalecana jest osobom, które chcą schudnąć lub mają problemy ze strony układu trawiennego, gdyż jest lekkostrawna i bogata w błonnik.


Dynia ma działanie przeciwzapalne i podnosi odporność organizmu. Zaleca się jej podawanie przy trudnościach w oddawaniu moczu, problemach z pęcherzem moczowym i nerkami, gdyż działa moczopędnie. Dynię poleca się również osobom z nadciśnieniem tętniczym i miażdżycą, ponieważ skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi.


Dynia opóźnia procesy starzenia i ma wpływ na dobry stan skóry! Zawarty w dyni beta-karoten jest silnym przeciwutleniaczem, chroniącym skórę przed wolnymi rodnikami. Miąższ dyni poleca się kobietom w ciąży, gdyż jest doskonałym środkiem przeciw nudnościom i wymiotom. Natomiast okłady można stosować przy oparzeniach.


Tak więc moje drogie Panie, dyniowy czas - czas zacząć!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz