Sałatki, bo o nich mowa. Szybkie, zdrowe i pożywne danie. Mogą być na zimno oraz ciepło... Z warzyw, owoców, mięs, ryb, jajek,
makaronów, kasz, ryżów, serów i wielu innych produktów. Często jej kluczowym
dodatkiem bywa oliwa, sos czy jogurt/majonez z dodatkiem ulubionych przypraw i
ziół. Prawda, że bogaty "repertuar"?
- Warzywa – podstawa i baza sałatki. Nie zapominaj o kolorach i baw się nimi – skorzystaj z zielonego (sałaty, rukoli, roszponki, kapusty pekińskiej, botwinki, ogórków czy brokułów), czerwonego (rzodkiewka, pomidor, papryka), białego (rzodkiew, cebula, pietruszka, kalafior) czy fioletowego (burak, bakłażan). Warzywa mogą być zarówno surowe jak i pieczone czy gotowane. Nadadzą sałatce objętości, dostarczą błonnika, witamin i mikroelementów.
- Białko – sałatka będzie nas zdecydowanie dłużej sycić a jednocześnie wpłynie pozytywnie na naszą sylwetkę, gdy dodamy do niej produkt białkowy. Tu również wariantów jest mnóstwo – może to być jajko gotowane na miękko, wędzona lub pieczona ryba, owoce morza, duszone, gotowane lub podsmażone mięso, rośliny strączkowe (cieciorka, soczewica, tofu, groch czy fasola), twaróg lub inny ser.
- Tłuszcze – makroskładnik, którego wiele osób chcących zmienić swoje nawyki żywieniowe na lepsze niesłusznie unika. A tłuszcze jak każdy makroskładnik są ważne i zasadą, jakiej powinniśmy przestrzegać powinno być zwracanie uwagi na źródło ich pochodzenia (i ilość oczywiście). Świetnym źródłem tłuszczu w sałatce będzie dobry jakościowo olej nierafinowany, tłoczony na zimno np. oliwa, olej z wiesiołka, olej z czarnuszki czy olej lniany.
- Sosy – na bazie jogurtu naturalnego (z czosnkiem, solą i natką pietruszki), musztardy (z dodatkiem miodu gryczanego, soku z cytryny i oliwy) czy klasyczny winegret (oliwa z octem jabłkowym lub sokiem z cytryny, solą i pieprzem). Świetnie sprawdzi się również oliwa smakowa (z dodatkiem czosnku, chili czy pieprzu) czy ulubiony nierafinowany olej z dodatkiem ziół i przypraw. Możemy również wykonać domowe pesto.
- Przyprawy i zioła – tu możemy skorzystać z gotowych mieszanek lub wykonać własną. Aby dbać o różnorodność posiłków i wzbogacanie ich o produkty wartościowe polecam posypać gotową sałatkę płatkami drożdżowymi, świeżymi kiełkami, lekko podprażonymi pestkami, świeżym koperkiem, natką pietruszki czy szczypiorkiem, siemieniem lnianym czy odrobiną świeżo startego parmezanu lub innego twardego sera.
Sałatka może być świetnym śniadaniem, lunchem, obiadem czy kolacją. Gorąco polecam...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz