środa, 18 października 2017

Jest sycąca i dostarcza bardzo dużo błonnika…



Od dawna, jesienią, gdy jest jej pod dostatkiem, wyczarowuję z niej przeróżne potrawy… Mowa o dyni oczywiście… Dynia to  warzywo bogate w witaminy i minerały… Ma niewiele kalorii, bo 27 kcal w 100 g miąższu…  Jest sycąca i dostarcza bardzo dużo błonnika… Ma również sporo potasu (dla tych, co mają skurcze mieści) oraz kwas foliowy (dla przyszłych mam)…

Świeże pestki dyni pomagają pozbyć się owsików, tasiemca i innych pasożytów... Zwiększają przemianę materii oraz wpływają korzystnie na czynności mózgu… Olej z pestek dyni oprócz mnóstwa witamin i minerałów zawiera też substancje obniżające poziom cholesterolu i zwalczające wolne rodniki…

Dynia to uniwersalne warzywo… Pomysłów na potrawy z dyni jest wiele! Z miąższu dyni wyczarujesz zupy , ciasta, a także np. muffiny, placki, kotlety, racuchy, chleb, pierogi, kotlety i choćby farsz do naleśników... Pestki dodaj do sałatki lub ciasta…

Moim ostatnio wynalezionym w sieci - najlepszym przepisem są placki z dyni… Dodaj do nich cukier, cynamon i przyprawę do piernika, polej słodką śmietanką lub posmaruj dżemem… Masz oto pyszny deser dla każdego domownika… Niedzielne popołudnie z głowy... W drugiej wersji - przypraw solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi, i będziesz miała danie na jesienny lunch, podwieczorek lub kolację...

Dziś przygotowałam dla Was przepis na zupę z dyni:

Składniki: 80 dag miąższu dyni, 40 dag włoszczyzny, cebula, kawałek imbiru (ok. 3 cm), szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej, sól, pieprz, olej, pestki dyni…

Wykonanie: dynię upiecz (ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni C) lub pokrój i ugotuj w niewielkiej ilości wody, aż będzie miękka… W rondelku na rozgrzanym oleju przesmaż na złoty kolor posiekaną drobno cebulkę, dodaj starty imbir i włoszczyznę... Smaż chwilę… Zalej szklanką wody i gotuj około 5 minut… Dodaj dynię i przyprawy… Zmiksuj… Zupę podawaj posypaną pestkami dyni…

Rozgrzewające danie wspaniałe na jesienne zimno… Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz