Od dawna, jesienią, gdy jest jej
pod dostatkiem, wyczarowuję z niej przeróżne potrawy… Mowa o dyni oczywiście… Dynia
to warzywo bogate w witaminy i minerały… Ma niewiele kalorii, bo 27 kcal
w 100 g miąższu… Jest sycąca i dostarcza
bardzo dużo błonnika… Ma również sporo potasu (dla tych, co mają skurcze
mieści) oraz kwas foliowy (dla przyszłych mam)…
Świeże pestki dyni pomagają
pozbyć się owsików, tasiemca i innych pasożytów... Zwiększają przemianę materii
oraz wpływają korzystnie na czynności mózgu… Olej z pestek dyni oprócz mnóstwa
witamin i minerałów zawiera też substancje obniżające poziom cholesterolu i
zwalczające wolne rodniki…
Dynia to uniwersalne warzywo… Pomysłów
na potrawy z dyni jest wiele! Z miąższu dyni wyczarujesz zupy , ciasta, a także
np. muffiny, placki, kotlety, racuchy, chleb, pierogi, kotlety i choćby farsz
do naleśników... Pestki dodaj do sałatki lub ciasta…
Moim ostatnio wynalezionym w sieci - najlepszym
przepisem są placki z dyni… Dodaj do nich cukier, cynamon i przyprawę do
piernika, polej słodką śmietanką lub posmaruj dżemem… Masz oto pyszny deser
dla każdego domownika… Niedzielne popołudnie z głowy... W drugiej wersji -
przypraw solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi, i będziesz
miała danie na jesienny lunch, podwieczorek lub kolację...
Dziś przygotowałam dla Was przepis na zupę z dyni:
Składniki: 80 dag miąższu dyni, 40 dag włoszczyzny, cebula, kawałek
imbiru (ok. 3 cm), szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej, sól, pieprz, olej, pestki
dyni…
Wykonanie: dynię upiecz (ok. 40 minut w temperaturze 180
stopni C) lub pokrój i ugotuj w niewielkiej ilości wody, aż będzie miękka… W
rondelku na rozgrzanym oleju przesmaż na złoty kolor posiekaną drobno cebulkę,
dodaj starty imbir i włoszczyznę... Smaż chwilę… Zalej szklanką wody i gotuj około
5 minut… Dodaj dynię i przyprawy… Zmiksuj… Zupę podawaj posypaną pestkami dyni…
Rozgrzewające danie wspaniałe na jesienne zimno… Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz