piątek, 27 lipca 2018

Co wiemy o cukinii?


W powszechnym mniemaniu, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak  znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie upałów wyśmienicie nawodni nasze ciało.

Z cukinią powinny zaprzyjaźnić się także wszystkie osoby, starające się zrzucić zbędne kilogramy. W stu gramach tego warzywa znajduje się zaledwie 15 kcal, dzięki czemu stanowi ona doskonałą bazę do wielu lekkich i zdrowych dań. Moim zdaniem cukinia jest wspaniałym warzywem, i choć sama dość delikatna w smaku, świetnie sprawdza się jako dodatek do innych składników. Ale i sama może smakować cudownie, wystarczy ją odpowiednio przyrządzić. 

A skoro mamy szczyt cukiniowego sezonu, mam dla Was kilka pomysłów. Placki a’la ziemniaczane z cukinii?  Tak, tak. Są pyszne i lekkie. Faszerowana cukinia, to bardzo smaczne i popularne danie. Okazuje się, że przygotowanie aromatycznego i zdrowego farszu nie stanowi większego problemu. Wystarczy, że dodasz kaszę jaglaną, jajko, kurczaka, marchewkę i danie gotowe…

Gdy temperatury oscylują w okolicach 30 stopni Celsjusza, chętnie sięgamy po różnego rodzaju sałatki. Połączenie cukinii, rukoli, pomidorków i koziego sera rozpieści kubki smakowe nawet najbardziej wybrednego smakosza. Niebo w gębie!

Kto powiedział, że cukinię możemy serwować jedynie w wytrawnych daniach? Pod tą postacią, będzie idealnym dodatkiem do lodów lub lekkich sałatek. Z pewnością w ten sposób zaskoczycie swoich bliskich. Robiłyście kiedykolwiek ananasa z cukinii? Polecam, rarytas nawet w zimowe wieczory…

Jeśli jednak macie ochotę na prawdziwy makaron, pamiętajcie, aby go nie rozgotować. Wówczas może być naprawdę tuczący. Unikajcie również ciężkich sosów. Penne z cukinią z pewnością zaspokoi wasz apetyt na makaronowe dania.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz