niedziela, 22 lipca 2018

Gdyż są najbardziej wartościowe ze wszystkich bakalii...


Magda zadała mi pytanie: „Jakie orzechy są najzdrowsze? I Czy w ogóle warto je jeść?” Odpowiadam: włoskie, laskowe, ziemne czy pistacjowe – każdy rodzaj orzechów zawiera niezwykle cenne dla zdrowia składniki, które nie tylko chronią przed powstawaniem licznych chorób, ale także usprawniają funkcjonowanie całego organizmu. 

Trudno się zdecydować, które są najzdrowsze. Orzechy włoskie mają najwięcej przeciwutleniaczy chroniących komórki przed uszkodzeniami - blisko dwa razy tyle, co inne orzechy. Najmniej kaloryczne są migdały, orzechy nerkowca i orzeszki ziemne. Orzechy nerkowca mają więcej żelaza niż chude mięso. 

Orzechy są najbardziej wartościowe ze wszystkich bakalii. Warto je jeść, gdyż:

Obniżają poziom złego cholesterolu, chroniąc serce przed zawałem. Dodatkowo orzechy są bogate w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 - najlepsze lekarstwo dla serca - oraz w argininę, aminokwas, który przekształca się w organizmie w tlenek azotu i poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych.

Orzechy i nasiona dzięki wysokiej zawartości witaminy E chronią układ nerwowy przed spadkiem zdolności poznawczych właściwych dla podeszłego wieku. Najskuteczniejsze pod tym względem są orzeszki ziemne, które poza witaminą E mają też sporo kwasu foliowego i witaminy A. Zawarty w orzechach (w największym stężeniu we włoskich) kwas a-linolenowy (ALA) pomaga zwalczać arytmię serca.

Pozwalają zniwelować szkodliwe skutki stresu. Działa tu wspomniany już kwas a-linolenowy, który chroni układ krążenia poddany działaniom hormonów stresu. A dodatkowo wysoka zawartość witaminy E, B oraz magnezu wzmacnia nadwyrężony zdenerwowaniem i tempem życia układ odpornościowy.
Chronią przed nowotworem prostaty... Tu najlepiej sprawdzają się orzechy brazylijskie, bo ze wszystkich mają najwięcej selenu. A ten pierwiastek zmniejsza ryzyko wystąpienia raka gruczołu krokowego. Nadmiar selenu jest szkodliwy, powoduje problemy skórne i może ułatwiać rozwój cukrzycy.
...i zmniejszają ryzyko rozwoju innych nowotworów, m.in. raka płuc. Wyjątkowo efektywne okazują się pistacje z uwagi na niezwykle wysoką zawartość gamma-tokoferolu - jednej z odmian witaminy E. Sporo tokoferolu znajdziemy też w orzeszkach ziemnych, pekanach oraz orzechach włoskich.

Ułatwiają utrzymanie optymalnej wagi. Nie do wiary? Mimo, że orzechy pełne są tłuszczu i aż pękają od kalorii, nie powodują zwiększenia wagi, bo dzięki unikalnej kombinacji tłuszczu i błonnika bardzo szybko zaspokajają apetyt. 

Ci, którzy chrupią orzechy, żyją dłużej. Badani, którzy zjadali garstkę orzechów dziennie, mieli o blisko jedną trzecią mniejsze ryzyko rozwoju choroby niedokrwiennej serca, a o 11 proc. rzadziej pojawiały się u nich nowotwory.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz