niedziela, 10 marca 2019

Browar w Żywcu.


Browar żywiecki został założony w 1856 r. przez arcyksięcia Albrechta Fryderyka Habsburga. To jeden z najbardziej znanych browarów w Europie. 150 lat później w jego najstarszej, historycznej części swe podwoje otworzyło arcyciekawe muzeum…


Przez 93 lata browar był własnością Habsburgów żywieckich. Po śmierci Albrechta majątek wraz z browarem przeszedł w ręce arcyksięcia Karola Stefana. Prowadził on browar 38 lat. W roku 1933 największą część dóbr żywieckich wraz z browarem i zamkiem odziedziczył arcyksiążę Karol Olbracht.


Podczas II wojny światowej browar objęty został niemieckim zarządem komisarycznym. Otrzymał nazwę „Beskidenbrauerei Saybusch”. Niemcy nie zmienili polskich receptur piwnych, uznawszy je za bardzo dobre. Chcieli się natomiast odciąć od tradycji wizualnej browaru, wprowadzając m.in. swój znak firmowy – Tyrolczyka.


W II połowie XIX wieku zaczęto na skalę przemysłową konfekcjonować piwo do opakowań szklanych - butelek. Butelkowanie piwa stało się powszechne. Pierwsze butelki zamykano korkiem, później pojawiły się krachle (czyli zamknięcia pałąkowe), a następnie kapsle, które funkcjonują do dziś.


Piękne muzeum. Gorąco polecam, gdy zagościsz w tym terenach – zajedź, zwiedź, bo warto…




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz