środa, 12 czerwca 2019

Doskonały w letnie dni...


Udostępniając zdjęcie ryżu z truskawkami na FB nie sądziłam, że będę miała tyle pytań dotyczących tej potrawy. To danie jest przypomnieniem smaków mojego dzieciństwa. Pamiętam doskonale ryż z truskawkami podawany przez mamę lub babcię w czasie letnich upałów. Piękny czas dziecięcych dylematów i emocji. Teraz to danie podaję mojej rodzinie. Taka tradycja 😉

Ryż z truskawkami nadaje się wspaniale na śniadanie, obiad i kolację! Także do dzieła…

Składniki: 500 g truskawek, 250 ml jogurtu lub śmietany (w wersji fit lub nie), cukier puder do smaku, 1 szklanka ryżu, 2 szklanki mleka kokosowego lub krowiego, cynamon

Przepis: ugotuj ryż w mleku. Truskawki rozgnieć w misce, pomieszaj z jogurtem lub śmietaną oraz cukrem. Możesz zmiksować blenderem, ale w taki sposób, aby pozostały kawałki owoców. Tak powstałym sosem polewam gorący lub zimny ryż.

Bo to danie wspaniale smakuje na ciepło i na zimno. Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz