Udostępniając zdjęcie ryżu z
truskawkami na FB nie sądziłam, że będę miała tyle pytań dotyczących tej
potrawy. To danie jest przypomnieniem smaków mojego dzieciństwa.
Pamiętam doskonale ryż z truskawkami podawany przez mamę lub babcię w czasie letnich
upałów. Piękny czas dziecięcych dylematów i emocji. Teraz to danie
podaję mojej rodzinie. Taka tradycja 😉
Ryż z truskawkami nadaje się
wspaniale na śniadanie, obiad i kolację! Także do dzieła…
Składniki: 500 g
truskawek, 250 ml jogurtu lub śmietany (w wersji fit lub nie), cukier puder do
smaku, 1 szklanka ryżu, 2 szklanki mleka kokosowego lub krowiego, cynamon
Przepis: ugotuj ryż
w mleku. Truskawki rozgnieć w misce, pomieszaj z jogurtem lub śmietaną oraz
cukrem. Możesz zmiksować blenderem, ale w taki sposób, aby pozostały kawałki owoców.
Tak powstałym sosem polewam gorący lub zimny ryż.
Bo to danie wspaniale smakuje
na ciepło i na zimno. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz