niedziela, 6 października 2019

Pomysł na bezmięsny obiad


Dając zdjęcie grzybowych kotletów (mielone inaczej) na FB nie sądziłam, że tak wielu z Was nie zna tego dania i poprosi o przepis. Kotlety przygotowywała moja mama, gdy do domu znosiliśmy kosze grzybów. Danie bardzo proste, a zarazem pożywne i smaczne. 

Teraz gdy grzybów jest w brud, można je przygotować i na obiad, jak również kolację. Najlepsze do przyrządzenia kotletów grzybowych są ich korzonki (gdyż nie są wodniste i nie trzeba dodawać dużo bułki tartej - do ich związania) lub opieńki. Oto przepis.

Składniki: 0,5 kg korzonków grzybów lub opieniek (oczyszczonych i obgotowanych przez 10 minut), 1 cebula, 2 jajka, ¼ szklanki bułki tartej, sól, pieprz, cztery ząbki czosnku

Przygotowanie: Obgotowane i odsączone korzonki grzybów bądź opieńki zmiel. Cebulę i czosnek również. Następnie dodaj jajka, bułkę tartą oraz przypraw solą i pieprzem. Masę dokładnie wymieszaj, uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Kotleciki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
 
Podawaj z sałatą, pomidorami i ogórkiem, ziemniakami, kaszą lub tym co lubisz najbardziej… Smakują wyśmienicie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz