Dając zdjęcie grzybowych kotletów
(mielone inaczej) na FB nie sądziłam, że tak wielu z Was nie zna tego dania i poprosi o przepis. Kotlety przygotowywała moja mama, gdy do
domu znosiliśmy kosze grzybów. Danie bardzo proste, a zarazem pożywne i
smaczne.
Teraz gdy grzybów jest w brud, można je przygotować i na obiad, jak
również kolację. Najlepsze do przyrządzenia kotletów grzybowych są ich korzonki (gdyż
nie są wodniste i nie trzeba dodawać dużo bułki tartej - do ich związania) lub opieńki.
Oto przepis.
Składniki: 0,5 kg korzonków grzybów lub opieniek (oczyszczonych i obgotowanych
przez 10 minut), 1 cebula, 2 jajka, ¼ szklanki bułki tartej, sól, pieprz,
cztery ząbki czosnku
Przygotowanie: Obgotowane i odsączone korzonki grzybów bądź
opieńki zmiel. Cebulę i czosnek również. Następnie dodaj jajka, bułkę tartą
oraz przypraw solą i pieprzem. Masę dokładnie wymieszaj, uformuj kotlety i obtocz
je w bułce tartej. Kotleciki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty
kolor.
Podawaj z sałatą, pomidorami i ogórkiem, ziemniakami, kaszą lub tym co
lubisz najbardziej… Smakują wyśmienicie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz