Mleczaj rydz, to grzyb, który jest poszukiwany przez wiele osób,
ponieważ wyróżnia się wyjątkowym smakiem i aromatem. Sezon na te grzyby
trwa zwykle od lata do jesieni. Rydze rosną najczęściej w lasach świerkowych
oraz gajach liściastych w bliskim sąsiedztwie sosen.
Miąższ rydzów ma biały kolor i
intensywny grzybowy zapach. Pod skórką
trzonu miąższ bywa delikatnie pomarańczowy. Po przekrojeniu grzyba, puszcza
on sok o pomarańczowej barwie, a sam grzyb staje się zielonkawy. Rydze są
cenione przede wszystkim ze względu na walory smakowe, jednak zawierają również
niektóre niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witaminy i
minerały.
Rydze są dobrym źródłem witamin B1, B2, C, D, E i PP. Zawierają cynk,
żelazo, potas, siarkę, wapń, fluor, mangan oraz miedź. Grzyby są również
doskonałym źródłem łatwo przyswajanego białka, więc są doskonałym produktem dla
osób na diecie wegetariańskiej. Co
więcej, rydze są niskokaloryczne (100 gramów tych grzybów to jedynie 40 kcal).
Rydze nie nadają się one do
suszenia. W związku z tym, najlepiej jeść je niedługo po zebraniu albo
przechowywać w formie marynowanej lub mrożonej. Najprostszym, a zarazem najsmaczniejszym sposobem podawania rydzów jest
ich podduszenie na maśle. Grzyby wystarczy przebrać i dokładnie oczyścić, a
następnie poddusić rydze w rondelku z roztopionym masłem. Na koniec potrawę
należy dosolić do smaku. Tak
przygotowane rydze można zjeść bezpośrednio po usmażeniu albo przechowywać w
zamrażarce lub słoikach.
Przepyszne...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz