Sezon na ogórki trwa… dzisiaj przygotowałam Wam przepis na
mizerię do słoików, która zimą przypomina letnie obiady w ogrodzie… Mizerię
robię co roku, bo zimą szybko znika z piwnicznych półek… Do tego celu wykorzystuję
duże ogórki, które nie nadają się już do kiszenia…
Składniki: 2 kg dużych ogórków, 2 duże cebule, sól, cukier, pieprz,
ocet (ok 3 łyżek), koperek
Ogórki obieramy, szatkujemy na szatkownicy… Cebulę obieramy
i również szatkujemy… Dajemy do miski, solimy według uznania… dodajemy cukier (
ok. 3 łyżek) oraz pieprz do smaku… ocet i koperek (ok. pół pęczka )…
Wszystko dokładnie mieszamy… Pozostawiamy na około 2
godziny, aby ogórki puściły sok… Słoiki dokładnie myjemy, suszymy i nakładamy w
nie mizerię… Pasteryzujemy ok 15 minut…
Robiłam wczoraj… Wyszła wyśmienita… Na
zimowe, rodzinne obiady jak znalazł… Wystarczy dodać jogurt naturalny bądź
śmietanę (co kto lubi) i smacznego…
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz