czwartek, 31 sierpnia 2017

Mizeria... ach... ten smak i zapach...




Sezon na ogórki trwa… dzisiaj przygotowałam Wam przepis na mizerię do słoików, która zimą przypomina letnie obiady w ogrodzie… Mizerię robię co roku, bo zimą szybko znika z piwnicznych półek… Do tego celu wykorzystuję duże ogórki, które nie nadają się już do kiszenia…


Składniki: 2 kg dużych ogórków, 2 duże cebule, sól, cukier, pieprz, ocet (ok 3 łyżek), koperek


Ogórki obieramy, szatkujemy na szatkownicy… Cebulę obieramy i również szatkujemy… Dajemy do miski, solimy według uznania… dodajemy cukier ( ok. 3 łyżek) oraz pieprz do smaku… ocet i koperek (ok. pół pęczka )…


Wszystko dokładnie mieszamy… Pozostawiamy na około 2 godziny, aby ogórki puściły sok… Słoiki dokładnie myjemy, suszymy i nakładamy w nie mizerię…  Pasteryzujemy ok 15 minut… Robiłam wczoraj…  Wyszła wyśmienita… Na zimowe, rodzinne obiady jak znalazł… Wystarczy dodać jogurt naturalny bądź śmietanę (co kto lubi) i smacznego…


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz