Na rodzinne spotkanie zaproponowałam ciasto przeze mnie upieczone... Szukałam czegoś nowego, szczególnego... W swoim "cudownym zeszycie" nic nie przykuło mej uwagi... Poszukałam więc w sieci... Znalazłam ciasto malinowe z mascarpone... Malin u nas pod dostatkiem, więc...
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 4 jajka, duże
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki tortowej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:
- 500 g malin
- posypka czekoladowa lub starta czekolada
Mąki przesiewamy razem
z kakao do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli
na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodajemy powoli cukier. Zmniejszamy
obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy w
kilku niedużych porcjach suche składniki. Mieszamy po każdym dodaniu składników
bardzo delikatnie za pomocą szpatułki lub dużej łyżki. Na koniec dodajemy olej
i mieszamy ponownie.
Formę o wym. 24 x24 cm
wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do
piekarnika rozgrzanego do 170 C na około 30-40 cm. Pieczemy do tzw. suchego
patyczka. Zaraz po wyjęciu gorący biszkopt upuszczamy na zabezpieczoną podłogę
z wysokości około 30-40 cm. W ten sposób nie opadnie. Studzimy i przekrawamy na
dwie części.
Żelatynę rozpuszczamy
w gorącej wodzie, zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy razem z
mascarpone na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz
wlewamy powoli żelatynę.
Niedużą warstwę kremu
smarujemy na biszkopt, następnie układamy maliny i przykrywamy większą częścią
kremu. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, smarujemy pozostałą częścią
kremu i oprószamy posypką czekoladową. Wkładamy do lodówki na całą noc.
Ciasto okazało się strzałem w 10! Naprawdę przepyszne... Lubię najbliższym sprawiać przyjemności... A to była jedna z nich... Rodzina była zachwycona... Gorąco polecam...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz