Fasolka szparagowa należy do rodziny roślin strączkowych. Oryginalnie
pochodzi z Ameryki Północnej i Południowej, ludzkości znana już była 7000 lat
temu! Niesamowite. Do wyboru żółta czyli bogatsza w potas i fosfor oraz zielona
– bogatsza w kwas foliowy, witaminę B6, żelazo i prowitaminę A (cenny składnik
w diecie osób ze skłonnościami do niedokrwistości!).
Fasolka ma dość dużo błonnika pokarmowego, przez co można
długo cieszyć się uczuciem sytości. Idealnie sprawdza się jako zamiennik
makaronu lub ziemniaków, dzięki czemu nasze danie obiadowe będzie
zdrowsze i lżejsze. Fasolka ma niską kaloryczność (27 kcal w 100
g), stąd postrzegana jest jako znakomity składnik jadłospisu diet odchudzających.
Fasolkę warto gotować na parze, wartościowa też będzie z
piekarnika. Przepyszna i cenione w moim domu danie, to typowy duet – gotowana
fasolka z bułką tartą. Podaję ją również z kiełbasą, z pomidorami lub ryżem.
Bardzo dobrze smakuje z sadzonym jajkiem, z kurczakiem oraz z patelni na
azjatycką nutę. Fasolka jako dodatek pasuje do każdego obiadu.
Fasolkę należy jednak podawać po obróbce cieplnej, gdyż w
surowej postaci jest trująca. Powoduje bóle brzucha, wymioty i inne
dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Podaję
przepis na fasolkę z czosnkiem. Pyszne danie. Polecam. Szczególnie teraz, gdy
jest jej pod dostatkiem.
Składniki: fasolka szparagowej (około
pół kg), posiekana natka pietruszki, 2 ząbki czosnku, oliwa z oliwek, sól i
pieprz do smaku
Sposób przygotowania: umyj fasolkę,
obetnij końcówki i ugotuj. Na patelnię wlej kilka kropli oliwy z oliwek,
przez praskę wyciśnij 2 ząbki czosnku. Podsmaż czosnek i wrzuć do niego fasolkę. Pod
koniec przyrządzania fasolki posól i posyp zieloną pietruszką.
Gotujcie zatem i
smakujcie…
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz