Na urodziny męża postanowiłam zrobić tort bezowy z owocami. Kupiłam
zatem truskawki i jagody, i rozpoczęłam pracę… Wyszedł przepyszny i doskonały.
Domownicy byli zachwyceni, a mąż… Lizał paluszki… Oto przepis:
Beza: 6 białek, szczypta soli, szklanka drobnego cukru do wypieków, 1
łyżeczka octu winnego lub ryżowego, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dalej
cierpliwie ubijając dodawaj stopniowo, po łyżce, drobny cukier. Piana ma być
gęsta i błyszcząca. Na koniec zmiksuj z octem a następnie z mąką ziemniaczaną.
Piekarnik nagrzej do 1200C. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Wyłóż na nią ubitą pianę formując dwa okręgi o średnicy ok. 20 cm (ułożyć je po
ukosie). Wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut. Następnie zmniejsz
temperaturę do 1000C i piecz przez ok. 2 godziny. Pozostaw w
piekarniku do całkowitego ostudzenia.
Krem: 250 ml śmietanki kremówki 30% (b. zimnej), 250 g serka
mascarpone (zimnego), 1 cukier wanilinowy oraz owoce (świeże bądź mrożone)
Do miski włóż mascarpone, śmietankę i cukier wanilinowy. Ubijaj
mikserem przez około 5 minut, aż krem będzie gęsty, sztywny i puszysty.
Przełożenie
Jeden blat połóż na paterze, wyłóż połowę kremu, na wierzch połóż owoce
i przykryj resztą kremu. Ułóż drugi krążek bezy i powtórz czynność…
Gorąco polecam na domowe uroczystości...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz