piątek, 4 stycznia 2019

Nieziemskie...



Na urodziny męża postanowiłam zrobić tort bezowy z owocami. Kupiłam zatem truskawki i jagody, i rozpoczęłam pracę… Wyszedł przepyszny i doskonały. Domownicy byli zachwyceni, a mąż… Lizał paluszki… Oto przepis:

Beza: 6 białek, szczypta soli, szklanka drobnego cukru do wypieków, 1 łyżeczka octu winnego lub ryżowego, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dalej cierpliwie ubijając dodawaj stopniowo, po łyżce, drobny cukier. Piana ma być gęsta i błyszcząca. Na koniec zmiksuj z octem a następnie z mąką ziemniaczaną. Piekarnik nagrzej do 1200C. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na nią ubitą pianę formując dwa okręgi o średnicy ok. 20 cm (ułożyć je po ukosie). Wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 1000C i piecz przez ok. 2 godziny. Pozostaw w piekarniku do całkowitego ostudzenia.
Krem: 250 ml śmietanki kremówki 30% (b. zimnej), 250 g serka mascarpone (zimnego), 1 cukier wanilinowy oraz owoce (świeże bądź mrożone)

Do miski włóż mascarpone, śmietankę i cukier wanilinowy. Ubijaj mikserem przez około 5 minut, aż krem będzie gęsty, sztywny i puszysty.
Przełożenie

Jeden blat połóż na paterze, wyłóż połowę kremu, na wierzch połóż owoce i przykryj resztą kremu. Ułóż drugi krążek bezy i powtórz czynność…


Gorąco polecam na domowe uroczystości...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz