środa, 20 lutego 2019

Jajecznica, naleśniki, gzik? A może jednak owsianka...



Od dawien dawna śniadanie stawiane jest na pierwszym miejscu wszystkich posiłków w ciągu dnia.  Jest najważniejszym, dlatego powinno być jak najbardziej urozmaicone. W tygodniu, gdy zazwyczaj nie mamy czasu na długotrwałe przygotowania, w biegu chwytamy po jogurt lub kanapkę. Za to w weekendy – nasze śniadania staja się okazją do powolnej celebracji poranka. Wtedy najczęściej przyrządzamy naleśniki, omlety lub jajecznicę. 

To jednak nie są jedyne pomysły na smakowite śniadanie! Owsianka to pomysł na zdrowy początek dnia, każdego dnia. Jest bogata w węglowodany, posiada ogromne pokłady błonnika, zawiera magnez, cynk, mangan, selen i żelazo. Czyli wszystko to, czego potrzebuje nasz organizm. Jej przyrządzenie nie zajmuje dużo czasu, a i efekty dla zdrowia i urody są znakomite. 

Przepis na szybką owsiankę na śniadanie (na 1 porcję): 4 czubate łyżki płatków owsianych błyskawicznych, 250 ml mleka lub wody, cynamon, ulubione dodatki: owoce świeże lub mrożone, posiekane bakalie, wiórki kokosowe.

Wlej mleko do garnka i zagotuj, pilnując, aby nie wykipiało. Do miseczki wsyp 4 czubate łyżki płatków owsianych błyskawicznych i posyp je cynamonem. Zalej gorącym mlekiem i odstaw na 3-5 minut, aby płatki napęczniały. Teraz dodaj do owsianki dodatki: pokrojone owoce, posiekane bakalie lub wiórki kokosowe. To idealny pomysł na śniadanie!

Co można dodać do owsianki?

Dodaj pokrojonego w kosteczkę ananasa i kiwi, a także trochę wiórków kokosowych. A potem... rozkoszuj się tropikalną nutką! Całość wzbogaciłabym również odrobiną soku z ananasa (jeśli używasz tego z puszki).

Dołóż pestki granatu i jagody, a do tego odrobinę miodu i kilka listków mięty. Ta kombinacja smaków na pewno cię zadziwi! Przełamanie bardzo słodkich składników lekko cierpkimi dodatkami - pyszny hit.

Zetrzyj marchewkę na tarce. Dołóż również rodzynki, posiekane orzechy włoskie, cynamon i odrobinkę cukru. Kombinacja idealna! Mi osobiście kojarzy się z jesienią. Do całości pasują także orzechy laskowe lub odrobina miąższu dyni.

To połączenie to mój absolutny numer 1 - suszona żurawina i posiekane pistacje idealnie komponują się z płatkami owsianymi! Smak przekąski będzie lekko kwaśny, a równocześnie odrobinę słony. Możesz dodać również pokrojone orzechy laskowe.

Dla wielbicieli kontrowersyjnych połączeń: śliwki, miód, migdały, nasiona chia i... ser kozi. Tę wersję ciężko opisać słowami, ale naprawdę warto przetestować.

Egzotyczne szaleństwo: posiekane daktyle i banany, wiórki kokosowe, miód i cynamon. Mniam! Rodzaj bakalii warto zmodyfikować według własnego uznania.

Wersja na jesień: starty miąższ dyni oraz dyniowe pestki. Możesz dołożyć również dużą szczyptę cynamonu, a także plasterki jabłka lub kilka orzechów włoskich.

Zajadam się nią codziennie… Mniam...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz