niedziela, 3 lutego 2019

Sałatka owocowa – hit i codziennego dnia, i udanej imprezy


Za oknem plucha. Raz deszcz, raz śnieg. Smutno, szaro i ponuro… tak zaczynały się słowa piosenki. Nie masz na nic ochoty. Tylko koc, kawa i… W taki dzień proponuję przygotować sałatkę owocową. Taką kolorową, smaczną i pożywną.  

Po pierwsze - przygotuj następujące owoce: jabłka, pomarańcze lub mandarynki, banany, kiwi, ananas/brzoskwinie/mango (mogą być z puszki), winogrona, owoce sezonowe (no teraz to tylko mrożone) - maliny, truskawki, poziomki, śliwki, gruszki.  

Po drugie - rodzynki sułtańskie, a po trzecie – sok z cytryny i miód. 

Jak ją zrobić? Bardzo prosto! Owoce należy obrać (te, które obrać się dadzą oczywiście), pokroić na małe kawałeczki, wrzucić do miski, dodać sparzone rodzynki i zalać sosem cytrynowo-miodowym. Najlepiej podawać od razu (jeśli zbyt długo stoi, wydziela się sok i robi jezioro na półmisku – ale za to jakie pyszne).

Sałatka owocowa może stać się również hitem Waszych karnawałowych imprez! Podana w szkle, będzie wyglądała niezwykle apetycznie, jakby krzyczała „zjedz mnie”. Sałatki owocowe możecie tworzyć z dowolnych owoców. Kupcie wszystkie, które lubicie i zmieszajcie ze sobą, na pewno będzie to smaczna i ciekawa propozycja czy dla domowników, czy dla gości. 

Smacznego..



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz