Zapowiedziałam, więc udostępniam przepis na placek po węgiersku. Przygotuj
ciasto jak na placki ziemniaczane. Tak, tak, to ten sam przepis. Rozgrzej
patelnię, wlej 3 łyżki oleju. Wyłóż na nią dwie duże i grube masy ziemniaczane i
usmaż. Smaż na średnim ogniu przez ok. 4 minuty na złoty kolor, przewróć na
drugą stronę. Przełóż na talerz, nałóż gorący gulasz i przykryj drugim plackiem.
Po wierzchu posyp natką i podaj domownikom.
Składniki na gulasz:
0,5 kg łopatki wieprzowej lub szynki, 100 g parzonego boczku, 1 duża
cebula, 1 papryka, 2 łyżki oliwy, 4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, 1 łyżeczka mielonej ostrej
papryki, 3 ząbki czosnku, 2 listki laurowe, 3 ziela angielskie, 2 łyżki
koncentratu pomidorowego, opakowanie małych pieczarek (Netto),
Przygotowanie:
Mięso i boczek pokroić w kostkę ok. 1,5 cm. Cebulę obrać i pokroić w
kosteczkę. Paprykę pokroić w kostkę. W szerokim garnku rozgrzać łyżkę oliwy,
dodać boczek i cebulę, zeszklić ją. Dodać drugą łyżkę oliwy, włożyć paprykę i
mieszając podsmażać wszystko przez kilka minut. W międzyczasie na oddzielnej
patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć kawałki mięsa. Doprawić je solą i pieprzem, i
przenieść do garnka z warzywami. Jeśli mamy można całość podlać ok. 1/3
szklanki wina (czerwonego lub białego) i na większym ogniu chwilę odparować. Zawartość
garnka doprawić mieloną papryką i dodać czosnek. Dodać ziele angielskie i
listek laurowy, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 1 godziny (do miękkości
mięsa). Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i podsmażone na złoto pokrojone
pieczarki.
Ot i cała historia. Pyszne danie. Gorąco polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz