środa, 7 lutego 2018

Przepis na pączki bez tłuszczu…i faworki...



Kama poprosiła mnie o przepis na pączki bez tłuszczu… Znalazłam przepis, upiekłam… Są równie puszyste i aromatyczne, jak tradycyjne… a w dodatku mają nieporównywalnie mniej kalorii... I bardzo łatwo je się robi! 

Pączki bez pieczenia:
Składniki:  20 g świeżych drożdży, 1/4 szklanki cukru, 250 ml ciepłego mleka, 2,5 szklanki mąki, 2 łyżki roztopionego masła, 1 jajo, marmolada/dżem do nadziewania, szczypta soli, cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Na początku należy przygotować rozczyn… W tym celu trzeba rozetrzeć drożdże z łyżką cukru i 200 g mąki... Dodać nieco mleka... Rozczyn powinien przypominać konsystencją gęstą śmietanę... Odstawić do wyrośnięcia na przynajmniej 10 minut… Mąkę przesiać, dodać cukier i sól... Dodać rozczyn, jajo i mleko... Zarobić ciasto... Można użyć do tego miksera... Zagnieść... Dodać roztopione masło, wyrabiać przez kilka minut... Powinno z łatwością odchodzić od rąk... Ciasto odstawić do wyrośnięcia... Musi podwoić objętość… Blat wysypać mąką, ciasto lekko rozwałkować, na około 2 cm... Wycinać szklanką koła... Odkładać na bok przykrywając ściereczkę... Następnie pączki delikatnie przekładać na blachę wyłożoną papierem (zachować odstępy!) lub do papilotków... Odstawić ponownie do wyrośnięcia... Piec w temperaturze około 200 st. C przez 10 minut... Muszą uzyskać złoty kolor... Po upieczeniu pączki można nadziewać dżemem (za pomocą szprycy)... Kiedy wystygną, posypać cukrem pudrem… Pączki bez pieczenia w tłuszczu gotowe!

Faworki wg przepisu mojej mamy… Kruche, lekkie delikatne ciasto dosłownie rozpływające się w ustach... Kto zrobi je pierwszy raz już nigdy nie będzie chciał jeść innych… 

Składniki: 0,5 kg mąki, 8 żółtek, ½ szklanki gęstej śmietany, łyżka octu, szczypta soli, cukier puder
Wszystkie składniki zmieszać... Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto... Rozwałkować bardzo cienko lekko podsypując mąką... Pokroić na paski szerokości 3 cm i długości 15 cm... Naciąć wzdłuż w środku... Przewinąć... Rozgrzać smalec w szerokim rondlu... Sprawdzić, czy tłuszcz ma odpowiednia temperaturę... W tym celu wrzucić kawałek ciasta – jeśli natychmiast wypłynie można smażyć... Smażyć partiami, przewracając raz szpikulcem, na złoty kolor... Osączyć na ręczniku papierowym... Posypać cukrem pudrem z wanilią…

Smacznego…

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz