Kama poprosiła mnie o przepis na
pączki bez tłuszczu… Znalazłam przepis, upiekłam… Są równie puszyste i
aromatyczne, jak tradycyjne… a w dodatku mają nieporównywalnie mniej kalorii...
I bardzo łatwo je się robi!
Pączki bez pieczenia:
Składniki: 20 g świeżych drożdży, 1/4 szklanki cukru,
250 ml ciepłego mleka, 2,5 szklanki mąki, 2 łyżki roztopionego masła, 1 jajo,
marmolada/dżem do nadziewania, szczypta soli, cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania:
Na początku należy przygotować
rozczyn… W tym celu trzeba rozetrzeć drożdże z łyżką cukru i 200 g mąki...
Dodać nieco mleka... Rozczyn powinien przypominać konsystencją gęstą śmietanę...
Odstawić do wyrośnięcia na przynajmniej 10 minut… Mąkę przesiać, dodać cukier i
sól... Dodać rozczyn, jajo i mleko... Zarobić ciasto... Można użyć do tego
miksera... Zagnieść... Dodać roztopione masło, wyrabiać przez kilka minut...
Powinno z łatwością odchodzić od rąk... Ciasto odstawić do wyrośnięcia... Musi
podwoić objętość… Blat wysypać mąką, ciasto lekko rozwałkować, na około 2 cm...
Wycinać szklanką koła... Odkładać na bok przykrywając ściereczkę... Następnie
pączki delikatnie przekładać na blachę wyłożoną papierem (zachować odstępy!)
lub do papilotków... Odstawić ponownie do wyrośnięcia... Piec w temperaturze
około 200 st. C przez 10 minut... Muszą uzyskać złoty kolor... Po upieczeniu
pączki można nadziewać dżemem (za pomocą szprycy)... Kiedy wystygną, posypać
cukrem pudrem… Pączki bez pieczenia w tłuszczu gotowe!
Faworki wg przepisu mojej mamy… Kruche, lekkie delikatne ciasto
dosłownie rozpływające się w ustach... Kto zrobi je pierwszy raz już nigdy nie
będzie chciał jeść innych…
Składniki: 0,5 kg mąki, 8 żółtek, ½ szklanki gęstej śmietany, łyżka
octu, szczypta soli, cukier puder
Wszystkie składniki zmieszać... Wyrobić
gładkie, elastyczne ciasto... Rozwałkować bardzo cienko lekko podsypując mąką...
Pokroić na paski szerokości 3 cm i długości 15 cm... Naciąć wzdłuż w środku...
Przewinąć... Rozgrzać smalec w szerokim rondlu... Sprawdzić, czy tłuszcz ma
odpowiednia temperaturę... W tym celu wrzucić kawałek ciasta – jeśli
natychmiast wypłynie można smażyć... Smażyć partiami, przewracając raz
szpikulcem, na złoty kolor... Osączyć na ręczniku papierowym... Posypać cukrem
pudrem z wanilią…
Smacznego…
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz