Kama poprosiła mnie o przepis na wykwintny i smaczny schab... W sumie prosiła o schab ze śliwką... Kiedyś przyrządzałam takie danie, i mnie osobiście nie przypadło do gustu... Zaproponuję wypróbowane danie (bardzo smaczne), czyli schab faszerowany z suszonymi pomidorami i ziołami...
Pomyślałam, że przed świętami jest to fantastyczny pomysł na post... Ten schab przygotowuję na specjalne okazje... Robię go z przepisu wynalezionego w gazecie o gotowaniu... Polecam, bo przepis jest sprawdzony... Schab zawsze "wychodzi" wyśmienity... Tak, więc:
Składniki:
1,5 kg schabu do pieczenia, 50 g margaryny i oliwę z oliwek (pięć łyżek), 1 posiekana cebula, 1 marchewka pokrojona w kostkę, 1 łodyga selera naciowego pokrojona w kostkę, 50 g suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę, 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku, pieprz i szczypta soli, 100 g pokruszonego miąższu ze świeżego chleba, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 rozmącone jajko
1,5 kg schabu do pieczenia, 50 g margaryny i oliwę z oliwek (pięć łyżek), 1 posiekana cebula, 1 marchewka pokrojona w kostkę, 1 łodyga selera naciowego pokrojona w kostkę, 50 g suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę, 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku, pieprz i szczypta soli, 100 g pokruszonego miąższu ze świeżego chleba, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 rozmącone jajko
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej na średnim ogniu margarynę i oliwę z oliwek. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki - będzie to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia. Następnie wrzuć na patelnię cebulę, marchew, seler i tymianek. Dopraw pieprzem i szczyptą soli. Smaż przez 10 minut często mieszając, aż warzywa staną się miękkie.
- Dodaj wówczas miąższ chleba, natkę pietruszki i suszone pomidory. Wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw na kilka minut, by przestygło, po czym dodaj jajko i wymieszaj ponownie.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Rozkrój schab wzdłuż, ale w taki sposób, by mięso było połączone na spodzie i "rozłóż je jak książkę". Wypełnij wnętrze farszem z warzyw i chleba, pozostawiając po 2 cm „zapasu” na brzegach.
- Dłuższy bok mięsa zwiń ściskając sznurkiem do pieczeni.
- Połóż mięso na ruszcie i piecz przez 90-120 minut (w zależności od wielkości pieczeni). Po wyjęciu z piekarnika nakryj je folią aluminiową.
- Przed podaniem usuń sznurek. Pokrój schab w plastry i serwuj z ziemniakami. Jako dodatek, polecam sałatę z sosem winegret.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz