niedziela, 18 marca 2018

Święta Wielkanocne za pasem...



Już za dwa tygodnie Święta Wielkanocne… Prócz tradycyjnego śniadania i serwowanych na nim dań, proponuję Wam pewne danie w nowej odsłonie… Kiedyś proponował je Robert Makłowicz… Bardzo smaczne i pożywne… Biała kiełbasa z francuską zapiekanką ziemniaczaną… Możesz je serwować  na obiad i kolację, niekoniecznie tylko w święta… Oto przepis i wykonanie…

Składniki: 800 g białej kiełbasy, 4 łyżki oleju słonecznikowego, 150 ml białego wytrawnego wina, szczypta suszonego tymianku, 1 kg ziemniaków, litr mleka, liść laurowy, szczypta mielonej gałki muszkatołowej, 2 łyżki masła, 3 ząbki czosnku, pieprz(świeżo mielony, czarny), sól 

Wykonanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry, przekładamy do rondla o grubym dnie… Wlewamy mleko, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodajemy liść laurowy, zagotowujemy powoli, uważając, by mleko nie wykipiało… Trzymamy na malutkim ogniu przez 15 minut, by wywar tylko mrugał, a mleko zgęstniało… Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, posypujemy dno drobno posiekanym czosnkiem, przekładamy doń łyżką cedzakową ziemniaki, zalewamy mlekiem tak, by nie przykryć całkowicie ziemniaków… Przykryte naczynie wkładamy do rozgrzanego do 180 C piekarnika, pieczemy ok.50 min, by ziemniaki wchłonęły mleko i się zrumieniły… 

Na patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy, wkładamy pęta kiełbasy nakłutej w kilku miejscach widelcem, rumienimy szybko z obu stron… Wlewamy wino, dodajemy tymianek, dusimy pod przykryciem ok.10 minut… Gdy wino odparuje, rumienimy ponownie, podajemy z gotową zapiekaną…

Przygotowuję te danie dość często... Rodzina jest zachwycona... Smacznego…

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz