Już za dwa tygodnie Święta
Wielkanocne… Prócz tradycyjnego śniadania i serwowanych na nim dań, proponuję
Wam pewne danie w nowej odsłonie… Kiedyś proponował je Robert Makłowicz… Bardzo
smaczne i pożywne… Biała kiełbasa z francuską zapiekanką ziemniaczaną… Możesz je
serwować na obiad i kolację,
niekoniecznie tylko w święta… Oto przepis i wykonanie…
Składniki: 800 g białej kiełbasy,
4 łyżki oleju słonecznikowego, 150 ml białego wytrawnego wina, szczypta
suszonego tymianku, 1 kg ziemniaków, litr mleka, liść laurowy, szczypta
mielonej gałki muszkatołowej, 2 łyżki masła, 3 ząbki czosnku, pieprz(świeżo
mielony, czarny), sól
Wykonanie: Ziemniaki obieramy i
kroimy w cienkie plastry, przekładamy do rondla o grubym dnie… Wlewamy mleko,
doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodajemy liść laurowy,
zagotowujemy powoli, uważając, by mleko nie wykipiało… Trzymamy na malutkim
ogniu przez 15 minut, by wywar tylko mrugał, a mleko zgęstniało… Żaroodporne
naczynie smarujemy masłem, posypujemy dno drobno posiekanym czosnkiem,
przekładamy doń łyżką cedzakową ziemniaki, zalewamy mlekiem tak, by nie
przykryć całkowicie ziemniaków… Przykryte naczynie wkładamy do rozgrzanego do
180 C piekarnika, pieczemy ok.50 min, by ziemniaki wchłonęły mleko i się
zrumieniły…
Na patelni rozgrzewamy olej
słonecznikowy, wkładamy pęta kiełbasy nakłutej w kilku miejscach widelcem,
rumienimy szybko z obu stron… Wlewamy wino, dodajemy tymianek, dusimy pod
przykryciem ok.10 minut… Gdy wino odparuje, rumienimy ponownie, podajemy z
gotową zapiekaną…
Przygotowuję te danie dość często... Rodzina jest zachwycona... Smacznego…
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz