Mamy maj, czyli zieleni raj. Na
łąkach, działkach, rowach aż roi się od pokrzyw. Ten chwast kojarzy się przede
wszystkim z bąblami na skórze oraz uciążliwym swędzeniem. Zachęcam do jedzenia
pokrzyw. Tak, tak, mają wszak wiele zdrowotnych właściwości. Liście pokrzywy to
cenne źródło wielu witamin: C, E, A, K i z grupy B, ale przede wszystkim obfitują
w magnez, fosfor, wapń, żelazo, potas, jod, krzem i sód. Dzięki tym walorom
pomaga zwalczyć anemię, zaburzenia pracy układu krwionośnego oraz problemy z
krwotokami z nosa.
Pokrzywę można zaparzać i pić z niej napar. Albo przygotowywać z niej
dania i pożywne sałatki.
Młodą pokrzywę (taka parzy słabiej)
należy dobrze umyć i zalać wrzątkiem, a
następnie posiekać i dodawać np. do ugotowanego makaronu lub puree
ziemniaczanego. Smak poprawi odrobina majonezu lub jogurtu greckiego z
czosnkiem i innymi przyprawami.
Sparzone listki można też mieszać
z pomidorami koktajlowymi i szczypiorkiem, a na koniec skropić octem jabłkowym.
Ta lekka sałatka jest dobrą propozycją
dla osób na diecie odchudzającej.
Wykwintnym daniem obiadowym może
być zupa z pokrzywy. Należy ugotować
pokrzywę w małej ilości wywaru warzywnego i zmiksować, a następnie dodać do
ugotowanej wody z kostką rosołową. Doprawić słodką śmietaną i podawać z
białym serem pokrojonym w kostkę.
A teraz podam na sałatkę z pokrzyw, z fetą, grzankami i pomidorami:
Składniki: 3 garście listków młodych pokrzyw,
mała główka sałaty lodowej, 200 g sera feta, 2 pomidory, 2 małe ząbki czosnku, kilka
kropli soku z cytryny, ok. 4 łyżek oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku
Wykonanie: listki pokrzywy sparzyć,
odcedzić, posiekać i umieścić w misce. Dodać starty na tarce lub przeciśnięty
przez praskę czosnek. Dodać porwane liście umytej i wysuszonej sałaty. Fetę
pokroić w kostkę, pomidory w półksiężyce. Wszystko dodać do miski. Dodać sok z
cytryny, oliwę, pieprz i sól do smaku. Posypać grzankami.
Smacznego…
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz