niedziela, 13 maja 2018

Pokrzywa jest dobra na wszystko!


Mamy maj, czyli zieleni raj. Na łąkach, działkach, rowach aż roi się od pokrzyw. Ten chwast kojarzy się przede wszystkim z bąblami na skórze oraz uciążliwym swędzeniem. Zachęcam do jedzenia pokrzyw. Tak, tak, mają wszak wiele zdrowotnych właściwości. Liście pokrzywy to cenne źródło wielu witamin: C, E, A, K i z grupy B, ale przede wszystkim obfitują w magnez, fosfor, wapń, żelazo, potas, jod, krzem i sód. Dzięki tym walorom pomaga zwalczyć anemię, zaburzenia pracy układu krwionośnego oraz problemy z krwotokami z nosa. 

Pokrzywę można zaparzać i pić z niej napar. Albo przygotowywać z niej dania i pożywne sałatki.

Młodą pokrzywę (taka parzy słabiej) należy dobrze umyć i zalać wrzątkiem, a następnie posiekać i dodawać np. do ugotowanego makaronu lub puree ziemniaczanego. Smak poprawi odrobina majonezu lub jogurtu greckiego z czosnkiem i innymi przyprawami.

Sparzone listki można też mieszać z pomidorami koktajlowymi i szczypiorkiem, a na koniec skropić octem jabłkowym. Ta lekka sałatka jest dobrą propozycją dla osób na diecie odchudzającej.

Wykwintnym daniem obiadowym może być zupa z pokrzywy. Należy ugotować pokrzywę w małej ilości wywaru warzywnego i zmiksować, a następnie dodać do ugotowanej wody z kostką rosołową. Doprawić słodką śmietaną i podawać z białym serem pokrojonym w kostkę.

A teraz podam na sałatkę z pokrzyw, z fetą, grzankami i pomidorami:

Składniki: 3 garście listków młodych pokrzyw, mała główka sałaty lodowej, 200 g sera feta, 2 pomidory, 2 małe ząbki czosnku, kilka kropli soku z cytryny, ok. 4 łyżek oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku

Wykonanie: listki pokrzywy sparzyć, odcedzić, posiekać i umieścić w misce. Dodać starty na tarce lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać porwane liście umytej i wysuszonej sałaty. Fetę pokroić w kostkę, pomidory w półksiężyce. Wszystko dodać do miski. Dodać sok z cytryny, oliwę, pieprz i sól do smaku. Posypać grzankami.

Smacznego…


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz