Jesteśmy jagódki,czarne jagódki
Mieszkamy w lasach zielonym
Oczka mamy czarne buźki
Granatowe, a rączki są zielone i seledynowe...
Mieszkamy w lasach zielonym
Oczka mamy czarne buźki
Granatowe, a rączki są zielone i seledynowe...
To oczywiście tekst piosenki... Ja dzisiaj funduję Wam przepis na wspaniałe Jagodzianki... Przepyszne bułeczki, które zadowolą każdego łasucha...
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej, drożdże instant, 1 szklanka cukru, 3 żółtka, 1 jajko, 1 szklanka mleka, 2 łyżki masła, cukier waniliowy, około 0,5 litra jagód, cukier, cukier puder i woda...
Przygotowanie:
Drożdże zalewamy 2 łyżkami ciepłej wody... Mąkę łączymy z cukrem... Dodajemy do nich drożdże... Zalewamy ciepłym mlekiem,, dodajemy żółtka, jajko, masło i całość mieszamy... Gdy połączymy składniki, ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce... Masa podwoi swoją objętość...
Wyłożyć ciasto na stolnicę, chwilę powyrabiać, uformować kulę i podzielić ją na 16 równych części... Rozpłaszczyć pierwszy kawałek ciasta w dłoniach na placek, nałożyć 3 łyżeczki jagód,
dokładnie zlepić brzegi ciasta jak na pierogi, uważając aby w miejsce
sklejenia nie dostała się mąką... Następnie uformować w dłoniach zgrabną kulkę...
Położyć go łączeniem do dołu na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia... Powtórzyć z resztą ciasta... Bułeczki układać z zachowaniem odstępów... Potrzebne będą 2 blachy, po 8 jagodzianek na jednej... Odstawić do podrośnięcia na ok. 30 minut...
Piekarnik nastawić na 180 st. C (grzanie góra-dół bez termoobiegu)... Wierzch jagodzianek z pierwszej partii posmarować delikatnie roztrzepanym żółtkiem z mlekiem, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 16 - 18 minut na złoty kolor... Jagodzianki mają się znajdować w środkowej części piekarnika... Upiec drugą partię jagodzianek... Polukrować lub posypać cukrem pudrem....
Pychotka... Najlepsze jakie jadłam... Smacznego... :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz