piątek, 23 czerwca 2017

Jagódki, jagódki... teraz na nie czas...


Jesteśmy jagódki,czarne jagódki
Mieszkamy w lasach zielonym
Oczka mamy czarne buźki
Granatowe, a rączki są zielone i seledynowe...

To oczywiście tekst piosenki... Ja dzisiaj funduję Wam przepis na wspaniałe Jagodzianki... Przepyszne bułeczki, które zadowolą każdego łasucha... 

Składniki:
0,5 kg mąki pszennej, drożdże instant, 1 szklanka cukru, 3 żółtka, 1 jajko, 1 szklanka mleka, 2 łyżki masła, cukier waniliowy, około 0,5 litra jagód, cukier, cukier puder i woda...

Przygotowanie:
Drożdże zalewamy 2 łyżkami ciepłej wody... Mąkę łączymy z cukrem... Dodajemy do nich drożdże... Zalewamy ciepłym mlekiem,, dodajemy żółtka, jajko, masło i całość mieszamy... Gdy połączymy składniki, ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce... Masa podwoi swoją objętość...

Wyłożyć ciasto na stolnicę, chwilę powyrabiać, uformować kulę i podzielić ją na 16 równych części... Rozpłaszczyć pierwszy kawałek ciasta w dłoniach na placek, nałożyć 3 łyżeczki jagód, dokładnie zlepić brzegi ciasta jak na pierogi, uważając aby w miejsce sklejenia nie dostała się mąką... Następnie uformować w dłoniach zgrabną kulkę...

Położyć go łączeniem do dołu na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia... Powtórzyć z resztą ciasta... Bułeczki układać z zachowaniem odstępów... Potrzebne będą 2 blachy, po 8 jagodzianek na jednej... Odstawić do podrośnięcia na ok. 30 minut...

Piekarnik nastawić na 180 st. C (grzanie góra-dół bez termoobiegu)... Wierzch jagodzianek z pierwszej partii posmarować delikatnie roztrzepanym żółtkiem z mlekiem, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 16 - 18 minut na złoty kolor... Jagodzianki mają się znajdować w środkowej części piekarnika... Upiec drugą partię jagodzianek... Polukrować lub posypać cukrem pudrem....
Pychotka... Najlepsze jakie jadłam... Smacznego... :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz