czwartek, 15 czerwca 2017

Likopen opóźnia procesy starzenia… jedzmy więc dużo pomidorów…




Najsmaczniejsze, a zarazem najzdrowsze są te pomidory, które mają wyraźny, przyjemny zapach... Wiesz, że trafiły do Europy dopiero w XVI wieku? Przywiózł je Krzysztof Kolumb… Czy wiesz, że jedzenie pomidorów wyraźnie zmniejsza ryzyko zawału?  
Za właściwości lecznicze pomidorów odpowiada ich naturalny czerwony barwnik, czyli likopen… Jest najsilniejszym ... Co ciekawe, nie ginie on w obróbce cieplnej… W przetworach jest go nawet 2-3 razy więcej niż w świeżych pomidorach! Likopen opóźnia procesy starzenia…


Z pomidorami powinny się zaprzyjaźnić przede wszystkim panie, które chcą się odchudzić... Pomidory składają się w 93% z wody, a w 100 g znajduje się tylko ok. 15 kcal! Pomidory zawierają błonnik, który na długi czas zapewnia uczucie sytości... Moczopędny potas znacznie ułatwia natomiast pozbywanie się nadmiaru wody z organizmu... 


Jedzenie pomidorów korzystnie wpływa na stan naszej skóry.... Zawarta w nich witamina C – dotlenia i wzmacnia naczynka krwionośne… Zawierają też sporo witaminy E oraz beta-karotenu, które chroni przez powstawaniem zmarszczek oraz przedwczesnym starzeniem…  Smarowanie twarzy czy rąk sokiem z pomidorów rozjaśnia przebarwienia oraz łagodzi zmiany trądzikowe!


Obecne są również witaminy z grupy B, które działają korzystnie na układ nerwowy… Zawarta w nich witamina PP pozytywnie wpływa na metabolizm cukru i cholesterolu we krwi… 


Pomidory to również bogactwo pierwiastków mineralnych… Najcenniejszym jest potas, który obniża ciśnienie krwi... Pomidory dostarczają również wapnia, magnezu, żelaza... Znajdziesz w nich rzadko spotykane w produktach spożywczych mikroelementy jak mangan, miedź czy kobalt... Czyli złoto, które powinniśmy spożywać od wiosny do późnej jesieni…





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz