Najsmaczniejsze, a zarazem najzdrowsze są te pomidory, które mają wyraźny, przyjemny zapach... Wiesz, że trafiły do Europy dopiero w XVI wieku? Przywiózł je Krzysztof Kolumb… Czy wiesz, że jedzenie pomidorów wyraźnie zmniejsza ryzyko zawału?
Za właściwości lecznicze pomidorów
odpowiada ich naturalny czerwony barwnik, czyli likopen… Jest
najsilniejszym ... Co ciekawe, nie ginie on w obróbce cieplnej… W przetworach
jest go nawet 2-3 razy więcej niż w świeżych pomidorach! Likopen opóźnia procesy starzenia…
Z pomidorami powinny się zaprzyjaźnić
przede wszystkim panie, które chcą się odchudzić... Pomidory składają się w 93% z wody, a w
100 g znajduje się tylko ok. 15 kcal! Pomidory zawierają błonnik, który na
długi czas zapewnia uczucie sytości... Moczopędny potas znacznie ułatwia
natomiast pozbywanie się nadmiaru wody z organizmu...
Jedzenie pomidorów korzystnie wpływa na stan naszej
skóry.... Zawarta w nich witamina C – dotlenia i wzmacnia naczynka
krwionośne… Zawierają też sporo witaminy E oraz beta-karotenu, które chroni
przez powstawaniem zmarszczek oraz przedwczesnym starzeniem… Smarowanie
twarzy czy rąk sokiem z pomidorów rozjaśnia przebarwienia oraz łagodzi zmiany
trądzikowe!
Obecne są również witaminy z grupy B,
które działają korzystnie na układ nerwowy… Zawarta w nich witamina PP pozytywnie wpływa na
metabolizm cukru i cholesterolu we krwi…
Pomidory to również bogactwo pierwiastków mineralnych…
Najcenniejszym jest potas, który obniża
ciśnienie krwi... Pomidory dostarczają również wapnia, magnezu, żelaza...
Znajdziesz w nich rzadko spotykane w produktach spożywczych mikroelementy jak
mangan, miedź czy kobalt... Czyli złoto,
które powinniśmy spożywać od wiosny do późnej jesieni…
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz