wtorek, 20 czerwca 2017

Wyśmienite danie z kurek...


Uwielbiam chodzić po lesie... a szczególnie wtedy gdy las oferuje przepyszne runo leśne... Jagody, grzyby... Fakt, że od jakiegoś czasu boję się kleszczy, bo przenoszą straszną chorobę... ale nie zrażam się, jedynie ubieram się bardziej szczelnie...

Mój mąż pewnego niedzielnego poranka, wybrał się do lasu, beze mnie... Nie chce zdradzić "swoich miejsc"... Po dwóch godzinach przyjechał z ponad dwukilogramową zdobyczą... czyli kurkami... po umyciu i lekkim przesuszeniu (z wody)... zabrałam się do przygotowania pysznego dania... w roli głównej - kurki oczywiście...

Podaję Wam ten przepis, gdyż może być on stosowany jako przystawka lub danie główne... W każdym razie u nas znika w mig... czy serwuję je z ziemniakami, czy też chlebem...

Składniki:

1 kg kurek, sól, pieprz, 2 łyżki przecieru pomidorowego, sok z cytryny, 1/2 szklanki bulionu grzybowego (z kostki), po dwie łyżki oleju i masła, 2 ząbki czosnku (u mnie cała główka), 1 łyżeczka ziół prowansalskich i szczypta cukru...

Wykonanie:
  1. Grzyby dokładnie umyć, osuszyć...
  2. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić grzyby, podsmażyć, po chwili zmniejszyć ogień, dodać masło i smażyć jeszcze przez 15 min...
  3. Przecier wymieszać z czosnkiem roztartym z solą, bulionem, pieprzem, cukrem i ziołami, wlać do grzybów, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić około kolejnych 15 min - gdy są małe (gdy kurki są znacznych rozmiarów - te duszenie przedłużamy o kolejne 15 minut)...
  4. Przyprawić do smaku i podawać z młodymi ziemniaczkami... lub cieplutkim chlebem...
Smacznego...



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz