Sezon na grzyby trwa w
najlepsze… Prawdziwki, kurki, maślaki, podgrzybki, rydze, koźlarze… Od
koloru do wyboru… Uwielbiam chodzić po lesie i zbierać grzyby… Fantastyczna odskocznia od codziennych
obowiązków… A przy okazji zaczerpnięcie świeżego powietrza… Dotlenienie
organizmu i mózgu…
W związku z tym, że podgrzybków
w lesie jest cała masa, a dodatkowo w tym roku są takie piękne… małe,
grubiutkie, dorodne… To proponuję Wam
wykonanie podgrzybków w sosie pomidorowym… Do obiadu, do słoików na zimę…
Smakują na zimno, jak również na ciepło… Do ziemniaków, kaszy, ryżu… jako przekąska i danie główne…
Składniki: 1 kg
grzybków, ½ kg cebuli, 1 szklanka oleju, 5 łyżek koncentratu pomidorowego, 12
łyżek octu, ¾ szklanki wody, sól, pieprz, papryka ostra w proszku
Przygotowanie: grzyby
oczyścić i umyć… Najlepsze są te najmniejsze... Pięknie „prezentują się” na
talerzu, jak również w słoiczku… Grzyby gotuj ok. 10 minut i odcedź… Cebulę
pokrój w plastry i duś w 1 szklance oleju z dodatkiem wody i koncentratu… Dodaj
sól, pieprz i paprykę do smaku... Całość praż ok. 20 minut na wolnym ogniu...
Na końcu dodaj ocet... Całość połącz z grzybami, włóż do słoiczków... Wekuj ok.
20 minut…
Gorąco polecam… Pyszne
danie, dla smakoszy grzybów ale i nie tylko… Ja już kilka słoiczków na zimę
zrobiłam… A i w codziennych obiadach –
to danie, w naszym domu, często gości… Grzyby są w lesie więc trzeba korzystać… Smacznego…
A... jeszcze jedno... z nóżek podgrzybków robię "mielone" (tak samo jak mielone, z tym, że zamiast mięsa mielonego, obgotowane i przemielone przez maszynkę nóżki podgrzybków)... Również gorąco polecam...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz