środa, 20 września 2017

Podgrzybki w sosie pomidorowym…





Sezon na grzyby trwa w najlepsze… Prawdziwki, kurki, maślaki, podgrzybki, rydze, koźlarze… Od koloru do wyboru… Uwielbiam chodzić po lesie i zbierać grzyby… Fantastyczna odskocznia od codziennych obowiązków… A przy okazji zaczerpnięcie świeżego powietrza… Dotlenienie organizmu i mózgu…

W związku z tym, że podgrzybków w lesie jest cała masa, a dodatkowo w tym roku są takie piękne… małe, grubiutkie, dorodne… To proponuję Wam wykonanie podgrzybków w sosie pomidorowym… Do obiadu, do słoików na zimę… Smakują na zimno, jak również na ciepło… Do ziemniaków, kaszy, ryżu… jako przekąska i danie główne…

Składniki: 1 kg grzybków, ½ kg cebuli, 1 szklanka oleju, 5 łyżek koncentratu pomidorowego, 12 łyżek octu, ¾ szklanki wody, sól, pieprz, papryka ostra w proszku

Przygotowanie: grzyby oczyścić i umyć… Najlepsze są te najmniejsze... Pięknie „prezentują się” na talerzu, jak również w słoiczku… Grzyby gotuj ok. 10 minut i odcedź… Cebulę pokrój w plastry i duś w 1 szklance oleju z dodatkiem wody i koncentratu… Dodaj sól, pieprz i paprykę do smaku... Całość praż ok. 20 minut na wolnym ogniu... Na końcu dodaj ocet... Całość połącz z grzybami, włóż do słoiczków... Wekuj ok. 20 minut…

Gorąco polecam… Pyszne danie, dla smakoszy grzybów ale i nie tylko… Ja już kilka słoiczków na zimę zrobiłam… A i w codziennych obiadach – to danie, w naszym domu, często gości… Grzyby są w lesie więc trzeba korzystać… Smacznego…

A... jeszcze jedno... z nóżek podgrzybków robię "mielone" (tak samo jak mielone, z tym, że zamiast mięsa mielonego,  obgotowane i przemielone przez maszynkę nóżki podgrzybków)... Również gorąco polecam...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz