Jesień jest porą roku, w trakcie której pogoda jest kapryśna...
Częste zmiany pogody doprowadzają do tego, że musimy leczyć się lub
zawczasu zapobiegać… Aby uodpornić
organizm i zapobiec jakimś infekcjom, „uciekajmy” do wypróbowanych domowych
sposobów naszych babć... po co chodzić do lekarza i przyjmować drogie leki,
skoro w naszych spiżarniach mamy ogrom wspaniałych probiotyków…
Codziennie wieczorem przygotujmy całej rodzinie napój z soku z cytryny
i kilku łyżeczek miodu... Te naturalne źródła witaminy C i D rozpuszczone w
szklance ciepłej, przegotowanej wodzie uchronią
przed przeziębieniem oraz różnymi infekcjami i rozgrzeją, nawet w najbardziej
chłodne dni... Stosuję to od ponad dwóch lat… Działa… Naprawdę…
Miód ma również właściwości poprawiające nastrój… Kanapkę z
łyżeczką miodu, zaakceptuje każdy łasuch… Można go również zastosować jako
słodzik – zamiast cukru do herbaty… Malina, o której niedawno pisałam jest
doskonała na przeziębienie… Konfitura z
dzikiej róży pomaga w stanach grypowych i wzmacnia nasz organizm…
Pestki dyni regulują pracę układu trawiennego i pomagają w leczeniu
problemów ze skórą... Melisa uspokaja i koi nerwy… Mięta działa rozkurczowo na żołądek, reguluje
procesy trawienia… Rumianek działa
przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie na skórę i błony śluzowe...
Tymianek sprawdza się w profilaktyce chorób górnych dróg oddechowych... Dlatego przynajmniej raz dziennie, w okresie jesienno-zimowym, powinniśmy wypić sobie szklaneczkę herbatki ziołowej...
W jesiennym jadłospisie nie
powinno zabraknąć produktów bogatych w witaminę C… czyli porzeczki, truskawki (te z mrożonek), cytrusy, natka pietruszki,
suszone morele... sok z malin, rokitnika, czarnego bzu, aronii, czarnej
porzeczki, dzikiej róży... Nieodłączną
częścią jesiennej diety musi być czosnek (doskonały środek leczniczy,
źródło wielu witamin i składników mineralnych)... Drogocenne dla prawidłowej flory bakteryjnej układu pokarmowego są
naturalne przetwory mleczne: jogurty i
kefiry zawierające probiotyki…
W diecie powinny znaleźć się ryby morskie, będące głównym źródłem
kwasów omega… Nie powinniśmy zapominać o cynku… Ten pierwiastek pozytywnie
wpływa na pracę układu immunologicznego… Pod dostatkiem jest go w drobie,
chudym czerwonym mięsie, rybach i ziarna zbóż (np. w formie pieczywa
gruboziarnistego)...
To jak podejmujecie wyzwanie? Ja
tak…
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz