niedziela, 10 września 2017

Zdrowie najważniejsze… tym bardziej teraz w okresie jesienno-zimowym…




Jesień jest porą roku, w trakcie której pogoda jest kapryśna... Częste zmiany pogody  doprowadzają do tego, że musimy leczyć się lub zawczasu zapobiegać… Aby uodpornić organizm i zapobiec jakimś infekcjom, „uciekajmy” do wypróbowanych domowych sposobów naszych babć... po co chodzić do lekarza i przyjmować drogie leki, skoro w naszych spiżarniach mamy ogrom wspaniałych probiotyków…


Codziennie wieczorem przygotujmy całej rodzinie napój z soku z cytryny i kilku łyżeczek miodu... Te naturalne źródła witaminy C i D rozpuszczone w szklance ciepłej, przegotowanej wodzie uchronią przed przeziębieniem oraz różnymi infekcjami i rozgrzeją, nawet w najbardziej chłodne dni... Stosuję to od ponad dwóch lat… Działa… Naprawdę… 


Miód ma również właściwości poprawiające nastrój… Kanapkę z łyżeczką miodu, zaakceptuje każdy łasuch… Można go również zastosować jako słodzik – zamiast cukru do herbaty… Malina, o której niedawno pisałam jest doskonała na przeziębienie… Konfitura z dzikiej róży pomaga w stanach grypowych i wzmacnia nasz organizm… 


Pestki dyni regulują pracę układu trawiennego i pomagają w leczeniu problemów ze skórą... Melisa uspokaja i koi nerwy… Mięta działa rozkurczowo na żołądek, reguluje procesy trawienia… Rumianek działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie na skórę i błony śluzowe...

Tymianek sprawdza się w profilaktyce chorób górnych dróg oddechowych... Dlatego przynajmniej raz dziennie, w okresie jesienno-zimowym, powinniśmy wypić sobie szklaneczkę herbatki ziołowej...


W jesiennym jadłospisie nie powinno zabraknąć produktów bogatych w witaminę C… czyli porzeczki, truskawki (te z mrożonek), cytrusy, natka pietruszki, suszone morele... sok z malin, rokitnika, czarnego bzu, aronii, czarnej porzeczki, dzikiej róży... Nieodłączną częścią jesiennej diety musi być czosnek (doskonały środek leczniczy, źródło wielu witamin i składników mineralnych)... Drogocenne dla prawidłowej flory bakteryjnej układu pokarmowego są naturalne przetwory mleczne: jogurty i kefiry zawierające probiotyki…


W diecie powinny znaleźć się ryby morskie, będące głównym źródłem kwasów omega… Nie powinniśmy zapominać o cynku… Ten pierwiastek pozytywnie wpływa na pracę układu immunologicznego… Pod dostatkiem jest go w drobie, chudym czerwonym mięsie, rybach i ziarna zbóż (np. w formie pieczywa gruboziarnistego)...


To jak podejmujecie wyzwanie? Ja tak…



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz