Pietruszki nikomu nie trzeba
przedstawiać. Dostępna jest w okresie letnim na każdym straganie i w każdym
sklepie. Walory kulinarne pietruszki
nikogo nie zaskakują, ale jej właściwości zdrowotne mogą zadziwiać.
Suszony korzeń pietruszki nie
traci swoich właściwości i może być stosowany jako zamiennik świeżego korzenia. Pietruszka wraz z selerem, marchwią i
porem stanowi składnik tzw. włoszczyzny, na której bazie przygotowuje się
pyszne zupy.
Korzenie pietruszki (i nie tylko)
po wymyciu i oczyszczeniu, kroi ostrym nożem na podłużne plastry grubości 0,5
cm. Tak pokrojoną pietruszkę zanurza, najlepiej na cedzaku, na 2—3 minuty we wrzącej
wodzie, a następnie przelewa zimną wodą. Następnie się osacza i układa na
sitach i suszy w słabo nagrzanym piekarniku.
Suszony korzeń pietruszki może być doskonałym dodatkiem do dań
gotowanych, smażonych, pieczonych i duszonych, serów, zapiekanek z makaronem i
potrawek. W praktyce jej zastosowanie ogranicza jedynie wyobraźnia
wprawnego kucharza. Z suszoną pietruszką każde danie będzie znacznie
smaczniejsze, bardziej aromatyczne i cenniejsze o wiele ważnych składników
pokarmowych.
Polecam, gdyż sama tę metodę stosuję od lat.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz