środa, 10 października 2018

Suszony korzeń pietruszki – samo zdrowie.


Pietruszki nikomu nie trzeba przedstawiać. Dostępna jest w okresie letnim na każdym straganie i w każdym sklepie. Walory kulinarne pietruszki nikogo nie zaskakują, ale jej właściwości zdrowotne mogą zadziwiać. 


Suszony korzeń pietruszki nie traci swoich właściwości i może być stosowany jako zamiennik świeżego korzenia. Pietruszka wraz z selerem, marchwią i porem stanowi składnik tzw. włoszczyzny, na której bazie przygotowuje się pyszne zupy. 


Korzenie pietruszki (i nie tylko) po wymyciu i oczyszczeniu, kroi ostrym nożem na podłużne plastry grubości 0,5 cm. Tak pokrojoną pietruszkę zanurza, najlepiej na cedzaku, na 2—3 minuty we wrzącej wodzie, a następnie przelewa zimną wodą. Następnie się osacza i układa na sitach i suszy w słabo nagrzanym piekarniku.


Suszony korzeń pietruszki może być doskonałym dodatkiem do dań gotowanych, smażonych, pieczonych i duszonych, serów, zapiekanek z makaronem i potrawek. W praktyce jej zastosowanie ogranicza jedynie wyobraźnia wprawnego kucharza. Z suszoną pietruszką każde danie będzie znacznie smaczniejsze, bardziej aromatyczne i cenniejsze o wiele ważnych składników pokarmowych.


Polecam, gdyż sama tę metodę stosuję od lat.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz