piątek, 12 października 2018

Złote mleko lekiem na wiele schorzeń.


W medycynie ajurwedyjskiej (starożytne Indie) stosowano złote mleko.  Ma ono wiele zastosowań na codzienne schorzenia i najważniejsze jest to, że to lekarstwo stosuje się do dnia dzisiejszego. Właściwości złotego mleka warto docenić szczególnie teraz w okresie jesienno- zimowym. Wszyscy wiemy jak łatwo o infekcje i przeziębienia. Złote mleko działa rozgrzewająco na organizm, wspiera układ odpornościowy, trawienny i poprawia nastrój.

Jak się je przygotowuje? Bardzo prosto. Składniki: szklanka mleka (najlepiej świeże, niepasteryzowane mleko krowie, kozie bądź migdałowe), 1 łyżeczka pasty z kurkumy, 1 łyżeczka tłuszczu (najlepiej masło klarowane lub olej migdałowy) oraz miód (jasny - np. lipowy lub akacjowy), imbir (działanie silnie rozgrzewające), cynamon (działanie antyseptyczne), goździki (działanie przeciwbólowe i wiatropędne), kardamon (pobudza apetyt, regulacja trawienia), czarny pieprz (intensyfikuje działanie kurkumy), chili (działanie przeciwzapalne i antynowotworowe), gałka muszkatołowa (działanie rozkurczowe i nasenne).

Złote mleko przygotujesz dodając tłuszcz i pastę z kurkumy do szklanki gorącego mleka. Można dodać do smaku miodu, ale dopiero, kiedy mleko przestygnie! Pamiętaj o tym, gdyż w innych okolicznościach traci swoje właściwości. Pozostałe składniki dodaj wedle uznania i upodobań. Jeśli mleko ma mieć działanie rozgrzewające i przeciw przeziębieniowe warto dodać do niego świeży, starty imbir. Mieszamy i codziennie piejmy.

A ja się przygotowuje pastę z kurkumy? Równie prosto.  Do gotującej się wody (pół szklanki) dodaj mieloną kurkumę (około 3 łyżki). Gotuj przez min. 7 min na bardzo wolnym ogniu cały czas mieszając, aż pasta zgęstnieje. W razie potrzeby dosyp kurkumy lub dolej wody. Gotową pastę można przełożyć do szklanego naczynia, zamknąć i przechowywać w lodówce do 21 dni.

Masz sprawdzone przepisy na domowe medykamenty. Podziel się z nami tą wiedzą?



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz