W medycynie ajurwedyjskiej (starożytne Indie) stosowano złote mleko. Ma ono wiele zastosowań na codzienne schorzenia
i najważniejsze jest to, że to lekarstwo stosuje się do dnia dzisiejszego. Właściwości
złotego mleka warto docenić szczególnie teraz w okresie jesienno- zimowym.
Wszyscy wiemy jak łatwo o infekcje i przeziębienia. Złote mleko działa
rozgrzewająco na organizm, wspiera układ odpornościowy, trawienny i poprawia
nastrój.
Jak się je przygotowuje? Bardzo prosto. Składniki: szklanka mleka (najlepiej
świeże, niepasteryzowane mleko krowie, kozie bądź migdałowe), 1 łyżeczka pasty
z kurkumy, 1 łyżeczka tłuszczu (najlepiej masło klarowane lub olej migdałowy) oraz
miód (jasny - np. lipowy lub akacjowy), imbir (działanie silnie rozgrzewające),
cynamon (działanie antyseptyczne), goździki (działanie przeciwbólowe i
wiatropędne), kardamon (pobudza apetyt, regulacja trawienia), czarny pieprz (intensyfikuje
działanie kurkumy), chili (działanie przeciwzapalne i antynowotworowe), gałka
muszkatołowa (działanie rozkurczowe i nasenne).
Złote mleko przygotujesz dodając tłuszcz i pastę z kurkumy do szklanki
gorącego mleka. Można dodać do smaku miodu, ale dopiero, kiedy mleko
przestygnie! Pamiętaj o tym, gdyż w innych okolicznościach traci swoje właściwości.
Pozostałe składniki dodaj wedle uznania i upodobań. Jeśli mleko ma mieć
działanie rozgrzewające i przeciw przeziębieniowe warto dodać do niego świeży,
starty imbir. Mieszamy i codziennie piejmy.
A ja się przygotowuje pastę z kurkumy? Równie prosto. Do gotującej się wody (pół szklanki) dodaj
mieloną kurkumę (około 3 łyżki). Gotuj przez min. 7 min na bardzo wolnym ogniu
cały czas mieszając, aż pasta zgęstnieje. W razie potrzeby dosyp kurkumy lub
dolej wody. Gotową pastę można przełożyć do szklanego naczynia, zamknąć i
przechowywać w lodówce do 21 dni.
Masz sprawdzone
przepisy na domowe medykamenty. Podziel się z nami tą wiedzą?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz