piątek, 16 listopada 2018

Kawa, książka i...



Piątek, piąteczek, piątunio… Czas na zasłużony relaks. Wczoraj posprzątałam dom, zrobiłam zakupy na weekend. Dziś mam wolne… Mąż w pracy, dzieci w kinie. Ach… lubię takie wieczory. Tylko ja, książka (wreszcie nadrabiam zaległości) i rozpalone drwa w kominku…  

Jedyny dobry sposób na relaks to taki, który relaksuje właśnie Ciebie. Nieważne co uważają inni i, że mówią, że tracisz czas. Na tym to właśnie polega. Na przeznaczenie czasu – na odprężenie. Jednego odpręża czytanie, innego nocne wojaże po centrum miasta a jeszcze innego Barwy Szczęścia. Dzisiaj mam swoje pięć minut…

Ale żeby nie było za nudno, proponuję Wam kilka przepisów na kawę, która w taki piątkowy wieczór znakomicie się nada. Bo przyznacie same, że nigdzie kawa tak dobrze nie smakuje jak w domu… Kawa to też moment do relaksu. 

Kawa z czekoladą. Czy istnieje lepsza kombinacja smakowa? Absolutnie nie! To sposób na deserową "małą czarną", która skutecznie dodaje energii oraz zaspokaja apetyt na słodycze. Ten zgrany duet można udoskonalić szczyptą cynamonu, mlekiem migdałowym oraz odrobiną likieru amaretto. Pycha… Ach…

Składniki: 1 filiżanka zaparzonej kawy, 1/2 szklanki mleka migdałowego, 2 rządki tabliczki gorzkiej czekolady (zamiennie - 3 łyżki kakao), 1 łyżka syropu klonowego, szczypta cynamonu, opcjonalnie: likier amaretto, karmelowy, brandy.

Kawę przelej do rondelka, podgrzewaj ją na małym ogniu i rozpuść w niej gorzką czekoladę. Gdy się rozpuści, przelej płyn do szklanki, wymieszaj z syropem klonowym i zalej mlekiem (możesz wcześniej je podgrzać). Wierzch udekoruj bitą śmietaną, wiórkami czekolady lub ulubionym likierem.

Sycąca kawa z masłem orzechowym. A teraz proponuję Wam sycącą kawę na śniadanie. Jest zdrowa, podkręca metabolizm i ma niesamowity, słodki posmak. Sprawdza się szczególnie w jadłospisie tych z nas, które lubią spędzać czas aktywnie. Wypita przed treningiem dodaje energii. Sprawdzone. 

Składniki: 1/2 szklanki świeżo zaparzonej kawy, 2 łyżki naturalnego masła orzechowego, 1 szklanka mleka roślinnego, łyżeczka ekstraktu z wanilii, szczypta cynamonu.

W rondelku podgrzej mleko razem z masłem orzechowym, wanilią i cynamonem. Gdy będzie ciepłe, zmiksuj płyn blenderem, aby stał się bardziej jednolity. Następnie przelej go do kubka z zaparzoną kawą. Napój możesz ewentualnie dosłodzić odrobiną syropu klonowego i cynamonem. 

Ważne, abyś znalazła swój sposób na relaks… Miłego wieczoru.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz