Iwona poprosiła o przepis ciacha
jakie wczoraj upiekłam. Proszę bardzo… Stefanek to doskonałe ciasto na wszelkie
uroczystości. Smakuje wyśmienicie i rewelacyjnie wygląda. Znany pod nazwą
miodownik lub stefanek. Należy jednak pamiętać, by upiec go dzień
wcześniej, gdyż wtedy zdecydowanie zyskuje na smaku. Ciasto staje się mięknie,
warstwy się dopełniają...
Składniki na ciasto: 500 g mąki
pszennej, 3/4 szklanki cukru, 200 g margaryny, ½ szklanki miodu, 2 jajka, 2,5
łyżeczki sody oczyszczonej
W garnuszku rozpuść margarynę i
dodaj do niej miód. Tak powstałą masę ostudź. Do miski wsyp mąkę, sodę, cukier,
dodaj jajka i wlej masę z miodu i margaryny. Ciasto podziel na 3 równe części.
Każdą część ciasta (kolejno, jeśli posiadamy tylko 1 blachę) wyłóż na blaszkę.
Ja ciasto nakładam na folię aluminiową,
którą najpierw natłuszczam margaryną. Wszystkie 3 części upiecz na złoto przez
około 7 min. w temperaturze 180ºC. Wyjmij i wystudź.
Składniki na masę: 1 litr mleka, 3/4
szklanki cukru (maksymalnie), 200 g masła lub margaryny, 1 opakowanie
cukru wanilinowego, 15 łyżek kaszy manny
Mleko zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym.
Odstaw i wsyp kaszę, energicznie mieszaj. Jeszcze chwilę całość pogotuj, do
osiągnięcia masy o konsystencji budyniu. Odstaw i poczekaj, aż przestygnie. Teraz
dodaj masło bądź margarynę i ucieraj do uzyskania jednolitej masy. Do kremu
możesz dodać wyciśniętą cytrynę - doskonale ożywi smak i nie będzie mdłe. Powstały
krem podziel na 2 części i przełóż nim trzy placki.
Jeśli ktoś lubi - każdy placek
(lub jeden z nich) możesz posmarować dodatkowo kwaśną marmoladą lub powidłami. Wierzch
polej polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa: 100 g
gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady, posiekanej oraz 40 g masła
W małym garnuszku roztop masło.
Zdejmij z palnika, dodaj posiekaną czekoladę, odstaw na 2 minuty. Po tym czasie
wymieszaj, do roztopienia czekolady i otrzymania gładkiej polewy. Poczekaj do
lekkiego zgęstnienia. Proporcje na polewę czekoladową możesz dowolnie
zwiększać. My już delektujemy...
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz