niedziela, 18 listopada 2018

Smacznego...



Iwona poprosiła o przepis ciacha jakie wczoraj upiekłam. Proszę bardzo… Stefanek to doskonałe ciasto na wszelkie uroczystości. Smakuje wyśmienicie i rewelacyjnie wygląda. Znany pod nazwą miodownik lub stefanek. Należy jednak pamiętać, by upiec go dzień wcześniej, gdyż wtedy zdecydowanie zyskuje na smaku. Ciasto staje się mięknie, warstwy się dopełniają... 


Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej, 3/4 szklanki cukru, 200 g margaryny, ½ szklanki miodu, 2 jajka, 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej


W garnuszku rozpuść margarynę i dodaj do niej miód. Tak powstałą masę ostudź. Do miski wsyp mąkę, sodę, cukier, dodaj jajka i wlej masę z miodu i margaryny. Ciasto podziel na 3 równe części. Każdą część ciasta (kolejno, jeśli posiadamy tylko 1 blachę) wyłóż na blaszkę. Ja ciasto nakładam na  folię aluminiową, którą najpierw natłuszczam margaryną. Wszystkie 3 części upiecz na złoto przez około 7 min. w temperaturze 180ºC. Wyjmij i wystudź.


Składniki na masę: 1 litr mleka, 3/4 szklanki cukru (maksymalnie), 200 g masła lub margaryny, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 15 łyżek kaszy manny


Mleko zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym. Odstaw i wsyp kaszę, energicznie mieszaj. Jeszcze chwilę całość pogotuj, do osiągnięcia masy o konsystencji budyniu. Odstaw i poczekaj, aż przestygnie. Teraz dodaj masło bądź margarynę i ucieraj do uzyskania jednolitej masy. Do kremu możesz dodać wyciśniętą cytrynę - doskonale ożywi smak i nie będzie mdłe. Powstały krem podziel na 2 części i przełóż nim trzy placki.


Jeśli ktoś lubi - każdy placek (lub jeden z nich) możesz posmarować dodatkowo kwaśną marmoladą lub powidłami. Wierzch polej polewą czekoladową.


Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady, posiekanej oraz 40 g masła
 

W małym garnuszku roztop masło. Zdejmij z palnika, dodaj posiekaną czekoladę, odstaw na 2 minuty. Po tym czasie wymieszaj, do roztopienia czekolady i otrzymania gładkiej polewy. Poczekaj do lekkiego zgęstnienia. Proporcje na polewę czekoladową możesz dowolnie zwiększać. My już delektujemy...


Smacznego :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz