Pigwa to owoc, który w okresie
jesienno-zimowych zachorowań powinien stać się obowiązkowym składnikiem diety.
Pigwa zawiera bowiem dużo witaminy C. Ponadto te owoce zawierają wiele związków
mineralnych, takich jak: wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor, które są
niezbędne do wzmocnienia naturalnej obrony organizmu. Dlatego współczesna
fitoterapia poleca spożywanie owoców pigwy w postaci soku z dodatkiem miodu
przy suchym kaszlu, przeziębieniu, grypie i jesiennym przesileniu.
Kiedyś w internecie znalazłam najprostszy
i sprawdzony przepis na konfiturę, którą można dodawać do herbaty (łyżeczka na
filiżankę) lub do mięs i serów. Konfiturę przyrządza się z umytych i
wypestkowanych owoców. Najlepiej pokroić je w kostkę, w dużym rondlu dusić z dodatkiem
cukru (na 1 kg owoców ok. 0,75 kg cukru) i litra wody. Można dodać imbir,
goździki, cynamon, ale niekoniecznie. Gdy owoce zmiękną, miksujemy je na w
miarę gładką masę i dalej prażymy, mieszając, by woda wyparowała. Gorącą masę
przekładamy do małych, dopiero co wyparzonych słoiczków, zakręcamy
wyparzonymi zakrętkami i pozostawiamy do ostygnięcia, stawiając je do góry
dnem.
Gdy nadchodzi czas przeziębień warto
w swoich spiżarniach mieć takie skarby pod ręką. Zatem do pracy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz