niedziela, 4 listopada 2018

Konfitura z pigwy...


Pigwa to owoc, który w okresie jesienno-zimowych zachorowań powinien stać się obowiązkowym składnikiem diety. Pigwa zawiera bowiem dużo witaminy C. Ponadto te owoce zawierają wiele związków mineralnych, takich jak: wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor, które są niezbędne do wzmocnienia naturalnej obrony organizmu. Dlatego współczesna fitoterapia poleca spożywanie owoców pigwy w postaci soku z dodatkiem miodu przy suchym kaszlu, przeziębieniu, grypie i jesiennym przesileniu.

Kiedyś w internecie znalazłam najprostszy i sprawdzony przepis na konfiturę, którą można dodawać do herbaty (łyżeczka na filiżankę) lub do mięs i serów. Konfiturę przyrządza się z umytych i wypestkowanych owoców. Najlepiej pokroić je w kostkę, w dużym rondlu dusić z dodatkiem cukru (na 1 kg owoców ok. 0,75 kg cukru) i litra wody. Można dodać imbir, goździki, cynamon, ale niekoniecznie. Gdy owoce zmiękną, miksujemy je na w miarę gładką masę i dalej prażymy, mieszając, by woda wyparowała. Gorącą masę przekładamy do małych, dopiero co wyparzonych słoiczków, zakręcamy wyparzonymi zakrętkami i pozostawiamy do ostygnięcia, stawiając je do góry dnem.

Gdy nadchodzi czas przeziębień warto w swoich spiżarniach mieć takie skarby pod ręką. Zatem do pracy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz