środa, 1 marca 2017

Wieczory jeszcze chłodne... polecam kubek rozgrzewającej herbaty...



Gorąca "zimowa" herbata z imbirem, miodem i cytryną…


Sposób przygotowania:

Imbir obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Umieszczamy je w garnku, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie zestawiamy garnek z ognia i dodajemy ulubioną herbatę, a następnie miód i sok z cytryny (można podać oddzielnie, aby każdy doprawił własną herbatę według uznania). Przecedzamy i podajemy.



Zielona, rozgrzewająca herbata…


Parzenie zielonej herbaty: aby napar zachował najlepsze właściwości smakowe i unikalny aromat herbatę należy zaparzyć w ogrzanym wrzącą wodą, a następnie do sucha wytartym porcelanowym czajniczku, używając miękkiej wody. W temperaturze wody ~ 60 a 90 stopni Celsjusza.

Sposób przygotowania:

Imbir obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Zaparzamy zieloną herbatę, dodajemy do niej łyżeczkę syropu z kwiatu czarnego bzu. Limonkę kroimy w plastry. Imbir i limonkę dodajemy do herbaty.  Dodajemy łyżeczkę miodu i… podajemy.



Malinowa, rozgrzewająca herbata…


Sposób przygotowania:

Imbir obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Zaparzamy czarną herbatę, dodajemy do niej łyżkę soku malinowego. Dodajemy imbir, łyżeczkę miodu, parę goździków i rodzynek i… smacznego.


Napar z liści malin


Liście maliny zbieramy latem z czystych upraw… Liście powinny być zdrowe, młode lecz już dobrze wyrośnięte…. Następnie suszymy je w przewiewnym i ocienionym miejscu…. Ja suszę w suszarce do grzybów i owoców…


Napar przygotowuje się parząc około łyżeczki suszu na filiżankę gorącą wodą (około 96 stopni) w czasie 5-8 minut.


Napar ma ładny żółty kolor… Niesamowity smak... Napar jest leciutko słodki, nie przypomina smaku owocu, ale też nie smakuje jak typowe zioło.... Herbata jest bardzo smaczna i przyjemna. Pijmy ją na zdrowie!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz