Sposób przygotowania:
Imbir obieramy ze skórki i kroimy w
plasterki. Umieszczamy je w garnku, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem
około 10 minut. Po tym czasie zestawiamy garnek z ognia i dodajemy ulubioną
herbatę, a następnie miód i sok z cytryny (można podać oddzielnie, aby każdy
doprawił własną herbatę według uznania). Przecedzamy i podajemy.
Zielona,
rozgrzewająca herbata…
Parzenie zielonej herbaty: aby napar zachował
najlepsze właściwości smakowe i unikalny aromat herbatę należy zaparzyć w
ogrzanym wrzącą wodą, a następnie do sucha wytartym porcelanowym czajniczku,
używając miękkiej wody. W temperaturze wody ~ 60 a 90 stopni Celsjusza.
Sposób przygotowania:
Imbir obieramy ze skórki i kroimy w
plasterki. Zaparzamy zieloną herbatę, dodajemy do niej łyżeczkę syropu z kwiatu
czarnego bzu. Limonkę kroimy w plastry. Imbir i limonkę dodajemy do herbaty. Dodajemy łyżeczkę miodu i… podajemy.
Malinowa,
rozgrzewająca herbata…
Sposób przygotowania:
Imbir obieramy ze skórki i kroimy w
plasterki. Zaparzamy czarną herbatę, dodajemy do niej łyżkę soku malinowego.
Dodajemy imbir, łyżeczkę miodu, parę goździków i rodzynek i… smacznego.
Liście maliny zbieramy latem z czystych upraw… Liście powinny być
zdrowe, młode lecz już dobrze wyrośnięte…. Następnie suszymy je w przewiewnym i
ocienionym miejscu…. Ja suszę w suszarce do grzybów i owoców…
Napar
przygotowuje się parząc około łyżeczki suszu na filiżankę gorącą wodą (około 96
stopni) w czasie 5-8 minut.
Napar ma ładny żółty kolor… Niesamowity smak... Napar jest
leciutko słodki, nie przypomina smaku owocu, ale też nie smakuje jak typowe
zioło.... Herbata jest bardzo smaczna i przyjemna. Pijmy ją na zdrowie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz