wtorek, 23 maja 2017

Gołąbki z młodej, włoskiej kapusty… pycha…



Wczoraj, w telewizji, oglądałam program kulinarny… Gospodarz właśnie serwował gołąbki całe zanurzone w sosie pomidorowym… z koperkiem na wierzchu… 

Ależ mi zapachniało… Sklep był jeszcze otwarty… o 22:00 były już gotowe… Może dzisiaj, któraś z Was również przygotuje takie smakowitości? Gorąco polecam…

 

Składniki:

  • dwie główki kapusty włoskiej
  • 300 g ryżu
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 1 kg mięsa mielonego - najlepiej z łopatki
  • 3 cebule
  • 12 pieczarek
  • majeranek, cząber, tymianek, sól i pieprz
  • bulion
  • olej rzepakowy
  • przecier pomidorowy

 

Przygotowanie:

Kapustę myję, wycinam głąby, parzę liście… Ryż i kaszę gryczaną gotuję Al ‘ente... Cebulę kroję w kostkę i szklę na oleju rzepakowym… Na sam koniec dodaję do niej pokrojone drobno pieczarki…

Do miski dodaję mięso mielone, ryż, kaszę gryczaną, podsmażoną cebulkę z pieczarkami, doprawiam pieprzem, tymiankiem, majerankiem oraz solą (dużo, gdyż młoda kapustka wszystko wchłonie)... Wszystkie składniki dokładnie mieszam…

Tak powstały farsz zawijam w liście młodej kapusty i układam ciasno w wysokim rondlu... Ułożone gołąbki zalewam bulionem... Gotuję na małym ogniu przez około 40 minut… 10 min przed końcem – dodaję (polewam) przecierem pomidorowym i tak zagotowuję całość… Pycha… Palce lizać…

U mnie, od wczoraj, unosi się zapach gołąbków... U Ciebie może dzisiaj zagoszczą? Smacznego… 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz