Wczoraj, w telewizji, oglądałam program
kulinarny… Gospodarz właśnie serwował gołąbki… całe zanurzone w sosie pomidorowym… z koperkiem
na wierzchu…
Ależ mi
zapachniało… Sklep był jeszcze otwarty… o 22:00 były już gotowe… Może dzisiaj, któraś z Was również
przygotuje takie smakowitości? Gorąco polecam…
Składniki:
- dwie główki kapusty włoskiej
- 300 g ryżu
- 200 g kaszy gryczanej
- 1 kg mięsa mielonego - najlepiej z łopatki
- 3 cebule
- 12 pieczarek
- majeranek, cząber, tymianek, sól i pieprz
- bulion
- olej rzepakowy
- przecier pomidorowy
Przygotowanie:
Kapustę
myję, wycinam głąby, parzę liście… Ryż i
kaszę gryczaną gotuję Al ‘ente... Cebulę kroję w kostkę i szklę na oleju
rzepakowym… Na sam koniec dodaję do niej
pokrojone drobno pieczarki…
Do
miski dodaję mięso mielone, ryż, kaszę gryczaną, podsmażoną cebulkę z
pieczarkami, doprawiam pieprzem, tymiankiem, majerankiem oraz solą (dużo, gdyż
młoda kapustka wszystko wchłonie)... Wszystkie
składniki dokładnie mieszam…
Tak powstały farsz zawijam w liście młodej kapusty i układam ciasno w wysokim rondlu... Ułożone gołąbki zalewam bulionem... Gotuję na małym ogniu przez około 40 minut… 10 min przed końcem – dodaję (polewam) przecierem pomidorowym i tak zagotowuję całość… Pycha… Palce lizać…
Tak powstały farsz zawijam w liście młodej kapusty i układam ciasno w wysokim rondlu... Ułożone gołąbki zalewam bulionem... Gotuję na małym ogniu przez około 40 minut… 10 min przed końcem – dodaję (polewam) przecierem pomidorowym i tak zagotowuję całość… Pycha… Palce lizać…
U mnie, od wczoraj, unosi się
zapach gołąbków... U Ciebie może dzisiaj zagoszczą? Smacznego…
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz