Kasia spytała
mnie, czy nie mam pomysłu na jakieś specjalne danie… bo w niedzielę ma komunię
syna… A i owszem – odpowiedziałam… Dzisiaj serwuję je również Wam, a nuż widelec się przyda… Niekoniecznie na uroczystość
komunii… być może na niedzielny obiad… lub inną rodzinną okoliczność… Przepisy sprawdzone… Przepyszne… Zresztą ocenicie same…
Szparagi zawijane w pierś kurczaka i wędzony boczek podane w sosie
miodowo-musztardowym… z nutką rozmarynu… *
1
pęczek zielonych szparagów (mogą być szparagi ze słoiczka)
300 g filetu z piersi kurczaka
8-10 plasterków boczku wędzonego
300 g filetu z piersi kurczaka
8-10 plasterków boczku wędzonego
4
gałązki świeżego rozmarynu
oliwa extra vergine
sól, pieprz
oliwa extra vergine
sól, pieprz
Sos miodowo-musztardowy:
1
łyżka musztardy francuskiej
1 łyżka miodu
6 łyżek śmietany lub jogurtu naturalnego
sól, pieprz
1 łyżka miodu
6 łyżek śmietany lub jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Musztardę z
miodem i oliwą połączyć. 1 łyżkę sosu odłożyć do posmarowania roladek (jeszcze
przed ich pieczeniem)… Pozostałą część sosu wymieszać ze śmietaną lub jogurtem,
doprawić solą i pieprzem…
Przygotowanie dania:
Szparagi
opłukać, odciąć zdrewniałe końce… Gdy brak świeżych szparag na rynku – stosuję te
kupione w słoiczkach (marynowane – równie pyszne)… Pierś z kurczaka przekroić w poprzek na 2 części, rozbić do
grubości 1 cm, podzielić na 4 części... Mają
wyjść długie cienkie paski… Mięso i szparagi wysmarować oliwą doprawić
solą i pieprzem... Zawijać po 3 szparagi
w rozbitego kurczaka, a następnie całość owinąć wędzonym boczkiem... Pod boczek
włożyć rozmaryn... Całość ułożyć w naczyniu żaroodpornym, a wierzch posmarować
1 łyżką sosu miodowo-musztardowego... Główki szparagów przykryć paskiem foli
aluminiowej aby się za bardzo nie zrumieniły się... Danie wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200
stopni... 8 minut przed zakończeniem pieczenia pozostały sos miodowo-musztardowy
(już z dodatkiem śmietany i przypraw) wlać pomiędzy roladki...
Pycha… Zobaczycie, że goście będą
zachwyceni… zresztą nie tylko Oni…
Składniki:
0,5 kg mięsa z łopatki
2 średnie kalafiory
3 jajka
5 łyżek bułki tartej
mleko – około 100 ml
cebula, sól czosnkowa, pieprz biały mielony, łyżeczka
ziół prowansalskich, olej
Mięso
myję , dzielę na kawałki i mielę w maszynce…. Można również kupić gotowe… Kalafiory myję i gotuję w osolonej wodzie
przez około 5-6 minut… Mają wyjść al dente… Po ugotowaniu odcedzam... Zmielone
mięso przyprawiam, dodaję jajka i namoczoną w mleku bułkę tartą, całość
dokładnie wyrabiam... Tak przygotowanym
mięsem faszeruję kalafiora… Kalafiory nadziane mięsem układam w
naczyniu żaroodpornym, na dno wlewam olej, około 3 łyżki... Wierzch przykrywam folią aby się za bardzo
nie spiekł... Całość zapiekam około 1 ha w 1800C... Po 50 min. odkrywam folię, polewam
powstałym sosem… tak aby kalafior się zarumienił… Kroić jak lody cassate lub
w plastry… Pycha, aż…
A na koniec podaję Wam przepis na
fenomenalny napój z owocami dla dzieci… będą zachwycone…
1
l wody
4
łyżki cukru
3
cytryny
2
pomarańcze mogą być słodkie mandarynki
1
limonka
2
brzoskwinie (mogą być z puszki)
2
filiżanki naparu z herbaty
gałązka
mięty
Wykonanie:
Wodę
zagotować z cukrem, schłodzić… Dodać wyciśnięty sok z cytryn i pomarańczy oraz
napar z herbaty… Dobrze wymieszać, schłodzić… Przelać do dzbana lub innego dużego naczynia… Dodać plasterki limonki,
pokrojone w kostkę brzoskwinie i miętę… Podawać z kolorowymi kostkami lodu…
Możemy zastosować również inne, dostępne owoce (truskawki, porzeczki, jeżyny, maliny, jagody, itp.)…
Smacznego… życzę udanego przyjęcia…
* zdjęcie pochodzi ze strony internetowej "Kwestia smaku"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz