środa, 3 maja 2017

Nadchodzi czas komunii... podaję pomysł na uroczyste dania...



Kasia spytała mnie, czy nie mam pomysłu na jakieś specjalne danie… bo w niedzielę ma komunię syna… A i owszem – odpowiedziałam… Dzisiaj serwuję je również Wam, a nuż widelec się przyda… Niekoniecznie na uroczystość komunii… być może na niedzielny obiad… lub inną rodzinną okoliczność… Przepisy sprawdzone… Przepyszne… Zresztą ocenicie same…


Szparagi zawijane w pierś kurczaka i wędzony boczek podane w sosie miodowo-musztardowym…  z nutką rozmarynu… *


Składniki:

1 pęczek zielonych szparagów (mogą być szparagi ze słoiczka)
300 g filetu z piersi kurczaka
8-10 plasterków boczku wędzonego

4 gałązki świeżego rozmarynu
oliwa extra vergine
sól, pieprz



Sos miodowo-musztardowy:

1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżka miodu
6 łyżek śmietany lub jogurtu naturalnego
sól, pieprz


Musztardę z miodem i oliwą połączyć. 1 łyżkę sosu odłożyć do posmarowania roladek (jeszcze przed ich pieczeniem)… Pozostałą część sosu wymieszać ze śmietaną lub jogurtem, doprawić solą i pieprzem…


Przygotowanie dania:

Szparagi opłukać, odciąć zdrewniałe końce… Gdy brak świeżych szparag na rynku – stosuję te kupione w słoiczkach (marynowane – równie pyszne)… Pierś z kurczaka przekroić w poprzek na 2 części, rozbić do grubości 1 cm, podzielić na 4 części... Mają wyjść długie cienkie paski… Mięso i szparagi wysmarować oliwą doprawić solą i pieprzem... Zawijać po 3 szparagi w rozbitego kurczaka, a następnie całość owinąć wędzonym boczkiem... Pod boczek włożyć rozmaryn... Całość ułożyć w naczyniu żaroodpornym, a wierzch posmarować 1 łyżką sosu miodowo-musztardowego... Główki szparagów przykryć paskiem foli aluminiowej aby się za bardzo nie zrumieniły się... Danie wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni... 8 minut przed zakończeniem pieczenia pozostały sos miodowo-musztardowy (już z dodatkiem śmietany i przypraw) wlać pomiędzy roladki...  

Pycha… Zobaczycie, że goście będą zachwyceni… zresztą nie tylko Oni…


Kalafior zapiekany z mięsem mielonym



Składniki:

0,5 kg mięsa z łopatki

2 średnie kalafiory

3 jajka

5 łyżek bułki tartej

mleko – około 100 ml

cebula, sól czosnkowa, pieprz biały mielony, łyżeczka ziół prowansalskich, olej 



Mięso myję , dzielę na kawałki i mielę w maszynce…. Można również kupić gotowe… Kalafiory myję i gotuję w osolonej wodzie przez około 5-6 minut… Mają wyjść al dente… Po ugotowaniu odcedzam... Zmielone mięso przyprawiam, dodaję jajka i namoczoną w mleku bułkę tartą, całość dokładnie wyrabiam... Tak przygotowanym mięsem faszeruję kalafiora… Kalafiory nadziane mięsem układam w naczyniu żaroodpornym, na dno wlewam olej, około 3 łyżki... Wierzch przykrywam folią aby się za bardzo nie spiekł... Całość zapiekam około 1 ha  w 1800C... Po 50 min. odkrywam folię, polewam powstałym sosem… tak aby kalafior się zarumienił… Kroić jak lody cassate lub w plastry… Pycha, aż…



A na koniec podaję Wam przepis na fenomenalny napój z owocami dla dzieci… będą zachwycone…



Składniki:

1 l wody

4 łyżki cukru

3 cytryny

2 pomarańcze mogą być słodkie mandarynki

1 limonka

2 brzoskwinie (mogą być z puszki)

2 filiżanki naparu z herbaty

gałązka mięty



Wykonanie:

Wodę zagotować z cukrem, schłodzić… Dodać wyciśnięty sok z cytryn i pomarańczy oraz napar z herbaty… Dobrze wymieszać, schłodzić… Przelać do dzbana lub innego dużego naczynia… Dodać plasterki limonki, pokrojone w kostkę brzoskwinie i miętę… Podawać z kolorowymi kostkami lodu… Możemy zastosować również inne, dostępne owoce (truskawki, porzeczki, jeżyny, maliny, jagody, itp.)…



Smacznego… życzę udanego przyjęcia…







* zdjęcie pochodzi ze strony internetowej "Kwestia smaku"




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz