W pracy, na biurku, w szklanym naczyniu stoją kasztany… Zebrane
jesienią, pięknie się prezentują… W poniedziałek, Irena spytała mnie: Czy wiem, że w tak dużej ilości nie wolno
mieć kasztanów koło siebie? Spytałam dlaczego? Nie znała odpowiedzi… Tak
więc postanowiłam zgłębić temat… Odkryłam niesamowite właściwości tych owoców kasztanowca…
Warto wykorzystać bogactwo kasztanów… mają bowiem właściwości
lecznicze i magiczne… Ponoć sznur z
kasztanów powieszony na ścianie zapewnia spokój i dobrą atmosferę w mieszkaniu...
Kasztan, noszony przy sobie pomaga
zachować rozwagę i jasność umysłu w codziennych sytuacjach życiowych... Nic
prostszego… Nazbieraj kilka kasztanów i noś je w kieszeniach płaszcza lub
marynarki... Dodadzą Ci energii, poprawią nastrój, zmniejszą bóle reumatyczne,
a w dodatku jesteśmy bardziej odporni na zimno …
Naukowcy dowiedli, iż: „Kasztany to naturalne odpromienniki…
Oznacza to, że zbierają negatywną energię z otoczenia… Dlatego nie można przetrzymywać
ich w nieskończoność, lecz po upływie miesiąca, czy dwóch - wyrzucić… Kilka, czy kilkanaście świeżych kasztanów
warto położyć przy komputerze, telewizorze, telefonie komórkowym, przy innych
urządzeniach elektronicznych…”
Niestety faktycznie nie wolno
przesadzić z ich ilością… Ponieważ mają intensywne działanie… W bardzo dużych
ilościach zaburzają pole energetyczne, co powoduje rozdrażnienie, bezsenność,
brak apetytu... Kilka, czy kilkanaście kasztanów starczy…
Nalewka kasztanowa idealnie sprawdza się w walce z bólami reumatycznymi
– należy smarować nią obolałe miejsca... Nalewka kasztanowa nadaje się
również do picia (40 kropli – 3 razy dziennie przez 30 dni), przy czym
wewnętrznie działa w stanach zapalnych żołądka i jelit, a przy przeroście prostaty
ułatwia oddawanie moczu…
W skład nalewki kasztanowej wchodzi 50 g suszonych kwiatów
kasztanowca (dostępne w sklepie zielarskim), 50 g suszonych i rozwodnionych
kasztanów lub 100 g niedojrzałych kasztanów, 4 szklanki wódki
Przygotowanie nalewki: kasztany suszone lub świeże rozdrobnij,
kwiaty rozkrusz... Następnie przełóż całość do słoja i zalej alkoholem... Całą
mieszankę odstaw na 10–14 dni, w międzyczasie potrząsaj słojem kilkakrotnie...
Po upływie 2 tygodni nalewkę przefiltruj (użyj filtru do kawy) i rozlej do
ciemnych butelek... Nalewkę kasztanową należy przechowywać w ciemnym miejscu…
Magiczne prawda?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz