środa, 22 listopada 2017

Magiczne kasztany…



W pracy, na biurku, w szklanym naczyniu stoją kasztany… Zebrane jesienią, pięknie się prezentują… W poniedziałek, Irena spytała mnie: Czy wiem, że w tak dużej ilości nie wolno mieć kasztanów koło siebie? Spytałam dlaczego? Nie znała odpowiedzi… Tak więc postanowiłam zgłębić temat… Odkryłam niesamowite właściwości  tych owoców kasztanowca…


Warto wykorzystać bogactwo kasztanów… mają bowiem właściwości lecznicze i magiczne… Ponoć  sznur z kasztanów powieszony na ścianie zapewnia spokój i dobrą atmosferę w mieszkaniu... Kasztan, noszony przy sobie pomaga zachować rozwagę i jasność umysłu w codziennych sytuacjach życiowych... Nic prostszego… Nazbieraj kilka kasztanów i noś je w kieszeniach płaszcza lub marynarki... Dodadzą Ci energii, poprawią nastrój, zmniejszą bóle reumatyczne, a w dodatku jesteśmy bardziej odporni na zimno …


Naukowcy dowiedli, iż: „Kasztany to naturalne odpromienniki… Oznacza to, że zbierają negatywną energię z otoczenia… Dlatego nie można przetrzymywać ich w nieskończoność, lecz po upływie miesiąca, czy dwóch - wyrzucić… Kilka, czy kilkanaście świeżych kasztanów warto położyć przy komputerze, telewizorze, telefonie komórkowym, przy innych urządzeniach elektronicznych…”


Niestety faktycznie nie wolno przesadzić z ich ilością… Ponieważ mają intensywne działanie… W bardzo dużych ilościach zaburzają pole energetyczne, co powoduje rozdrażnienie, bezsenność, brak apetytu... Kilka, czy kilkanaście kasztanów starczy…


Nalewka kasztanowa idealnie sprawdza się w walce z bólami reumatycznymi – należy smarować nią obolałe miejsca... Nalewka kasztanowa nadaje się również do picia (40 kropli – 3 razy dziennie przez 30 dni), przy czym wewnętrznie działa w stanach zapalnych żołądka i jelit, a przy przeroście prostaty ułatwia oddawanie moczu…


W skład nalewki kasztanowej wchodzi 50 g suszonych kwiatów kasztanowca (dostępne w sklepie zielarskim), 50 g suszonych i rozwodnionych kasztanów lub 100 g niedojrzałych kasztanów, 4 szklanki wódki


Przygotowanie nalewki: kasztany suszone lub świeże rozdrobnij, kwiaty rozkrusz... Następnie przełóż całość do słoja i zalej alkoholem... Całą mieszankę odstaw na 10–14 dni, w międzyczasie potrząsaj słojem kilkakrotnie... Po upływie 2 tygodni nalewkę przefiltruj (użyj filtru do kawy) i rozlej do ciemnych butelek... Nalewkę kasztanową należy przechowywać w ciemnym miejscu…

Magiczne prawda?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz