wtorek, 18 października 2016

Nadszedł czas przeziębień


Nadszedł czas przeziębień



Ja co roku, o tej porze, niespodziewanie przychodzą gorączka i dreszcze, zaczyna się kichanie, przeziębienie w domu… 
Nie wiem jak Wy ale ja kocham ogród, z którego corocznie wyczarowuję wspaniałe soki, konfitury i nalewki, które stosuję na różnego rodzaju jesienne i zimowe dolegliwości moich domowników. Każdego lata, z własnego ogródka, zbieram maliny i jeżyny, i robię z nich domowe soki. Moi synowie przepadają za ich smakiem. Corocznie z czterystu kwiatów mniszka lekarskiego (pot. mlecz), przygotowuję około 50 małych słoiczków „miodu na przeziębienie”. Sok z malin oraz syrop z mniszka codziennie dodaję do herbaty bądź rozcieńczam z wodą. Późnym latem z wiśni przygotowuję „wiśnióweczkę”, a jesienią, z pigwowca wykonuję (ponoć) najlepszą nalewkę na dreszcze…
 
Poniżej podaję parę przepisów, może w przyszłym roku same przygotujecie takie przysmaki dla swoich domowników… A może przyślecie mi jakieś nowe, sprawdzone przepisy na domowe przetwory, które pomagają w dolegliwościach zdrowotnych?! Wymieńmy się nimi… 
A może wykonacie domowe przetwory, które będą podarunkiem dla przyjaciół… To jest naprawdę wspaniały pomysł… Mój mąż tak „rozdaje” prawdziwki w occie… Rarytas, na który nasi przyjaciele czekają z utęsknieniem…


Syrop z mniszka lekarskiego


Składniki:
  • 400 szt. kwiatów mlecza,
  • 2 cytryny,
  • 1 litr wody,
  • 1 kg cukru.

Przygotowanie: kwiaty mlecza włóż do garnka, zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu przez ok. 15 min. Następnie garnek odstaw na dobę w chłodne miejsce. Po 24 godzinach wywar odcedź przez sito i dodaj do niego sok z cytryn oraz cukier. Całość wymieszaj i gotuj na małym ogniu do czasu, aż uzyskasz konsystencję lejącego miodu (ok. 2 godzin). Tak powstały syrop przelej do słoiczków. Zagotowuję 5 min i niosę do spiżarni.


Przepis na syrop z mniszka lekarskiego

Składniki:
  • 1 litr kwiatów mlecza,
  • 2 cytryny,
  • 1 litr wody,
  • 1 kg cukru.
Przygotowanie: kwiaty mlecza włóż do garnka, zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu przez ok. 15 min. Następnie garnek odstaw na dobę w chłodne miejsce. Po 24 godzinach wywar odcedź przez sito i dodaj do niego sok z cytryn oraz cukier. Całość wymieszaj i gotuj na małym ogniu do czasu, aż uzyskasz konsystencję lejącego miodu (ok. 2 godzin). Tak powstały syrop przelej do słoiczków. Termin ważności domowego syropu z mniszka mija po kilku miesiącach od daty przygotowania.


http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/syrop-z-mniszka-lekarskiego-przepis-na-leczniczy-miod-z-kwiatow-mlecza_41461.html

Przepis na syrop z mniszka lekarskiego

Składniki:
  • 1 litr kwiatów mlecza,
  • 2 cytryny,
  • 1 litr wody,
  • 1 kg cukru.
Przygotowanie: kwiaty mlecza włóż do garnka, zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu przez ok. 15 min. Następnie garnek odstaw na dobę w chłodne miejsce. Po 24 godzinach wywar odcedź przez sito i dodaj do niego sok z cytryn oraz cukier. Całość wymieszaj i gotuj na małym ogniu do czasu, aż uzyskasz konsystencję lejącego miodu (ok. 2 godzin). Tak powstały syrop przelej do słoiczków. Termin ważności domowego syropu z mniszka mija po kilku miesiącach od daty przygotowania.


http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/syrop-z-mniszka-lekarskiego-przepis-na-leczniczy-miod-z-kwiatow-mlecza_41461.html

Nalewka z pigwy

Składniki:

  • 1,5 kg owoców pigwy
  • 0,5 litra miodu
  • ok. 0,5 kg brązowego cukru
  • 1 l spirytusu
  • woda
Przygotowanie:
1. Dokładnie umyj owoce pigwy.
2. Pokrój je na kawałki, ale nie obieraj ze skórki.
3. Wsyp do słoika lub innego szklanego naczynia.

4. Spirytus rozcieńcz w 400 ml wody i zalej nim owoce.
5. Słoik zamknij i odstaw na 5-6 tygodni. Pamiętaj, aby codziennie lekko nim potrząsnąć.
6. Po upływie wyznaczonego czasu przygotuj syrop z 700 ml wody, cukru i miodu. Wodę zagotuj, jednocześnie rozpuszczając w niej miód i cukier.
7. Ostudzony syrop wlej do wyciągu z pigwy (owoce pigwy, które pozostaną, możemy wykorzystać do czegoś innego).
8. Wymieszaj syrop połączony z wyciągiem pigwy i przefiltruj go np. przez czystą gazę.
9. Przelej nalewkę do butelek.
10. Odstaw w zaciemnione miejsce na około 12 tygodni.


2 komentarze:

  1. Ja poproszę o sprawdzony przepis na syrop z czosnkiem (na słodko). Dla dzieci na przeziębienia w sam raz :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do przygotowania syropu potrzebujemy:

      - 3 cytryny
      - 10 ząbków czosnku polskiego
      - 1 szklanka miodu

      Przygotowanie krok po kroku:
      Cytryny myję, kroję na połówki. Następnie wyciskam z nich sok. Sok przelewam do słoika.
      Czosnek obieram i każdy ząbek przeciskam przez praskę, dodaje do soku z cytryn.
      Odmierzam szklankę miodu i przelewam do słoika. Syrop dokładnie mieszam. Jeśli miód jest mocno skrystalizowany – można go podgrzać, tylko bardzo krótko. Należy pamiętać, że miód powyżej 45˚C traci swoje cenne właściwości, staje się jedynie cukrem.
      Słoik zakręcam i wkładam do lodówki na 3 doby. Po tym czasie mikstura nadaje się już do spożycia. Oczywiście syrop można zażywać też zaraz po przygotowaniu. 3 dni to czas na „przegryzienie się” składników. Syrop może być przechowywany w lodówce do 2-3 tygodni.

      Dawkowanie:
      Profilaktycznie – dzieci 1 łyżeczkę – dorośli 1 łyżkę dziennie.
      W czasie choroby: – dzieci 3 razy dziennie 1 łyżeczka – dorośli 3 razy dziennie 1 łyżka.

      Smacznego i dużo zdrówka :)

      Usuń