Nadszedł czas przeziębień
Ja co roku, o tej porze,
niespodziewanie przychodzą gorączka i dreszcze, zaczyna się kichanie, przeziębienie w domu…
Nie wiem jak Wy ale ja kocham ogród, z którego corocznie
wyczarowuję wspaniałe soki, konfitury
i nalewki, które stosuję na różnego rodzaju jesienne i zimowe
dolegliwości moich domowników. Każdego lata, z własnego ogródka, zbieram maliny i jeżyny, i robię z nich
domowe soki. Moi synowie przepadają za ich smakiem. Corocznie z czterystu kwiatów mniszka lekarskiego
(pot. mlecz), przygotowuję około 50 małych słoiczków „miodu na przeziębienie”. Sok z malin oraz syrop z mniszka codziennie dodaję do herbaty bądź rozcieńczam z wodą. Późnym
latem z wiśni przygotowuję
„wiśnióweczkę”, a jesienią, z pigwowca
wykonuję (ponoć) najlepszą nalewkę na dreszcze…
Poniżej podaję parę przepisów,
może w przyszłym roku same przygotujecie takie przysmaki dla swoich domowników…
A może przyślecie mi jakieś nowe,
sprawdzone przepisy na domowe przetwory, które pomagają w dolegliwościach zdrowotnych?!
Wymieńmy się nimi…
A może wykonacie domowe przetwory, które będą podarunkiem dla przyjaciół…
To jest naprawdę wspaniały pomysł… Mój mąż tak „rozdaje” prawdziwki w occie…
Rarytas, na który nasi przyjaciele czekają z utęsknieniem…
Syrop z mniszka lekarskiego
Składniki:
- 400 szt. kwiatów mlecza,
- 2 cytryny,
- 1 litr wody,
- 1 kg cukru.
Przygotowanie: kwiaty mlecza włóż do garnka, zalej zimną wodą i gotuj na
małym ogniu przez ok. 15 min. Następnie garnek odstaw na dobę w chłodne
miejsce. Po 24 godzinach wywar odcedź przez sito i dodaj do niego sok z
cytryn oraz cukier. Całość wymieszaj i gotuj na małym ogniu do czasu,
aż uzyskasz konsystencję lejącego miodu (ok. 2 godzin). Tak powstały syrop
przelej do słoiczków. Zagotowuję 5 min i niosę do spiżarni.
Nalewka z pigwy
Składniki:
Przygotowanie:
1. Dokładnie umyj owoce pigwy.
2. Pokrój je na kawałki, ale nie obieraj ze skórki.
3. Wsyp do słoika lub innego szklanego naczynia.
4. Spirytus rozcieńcz w 400 ml wody i zalej nim owoce.
5. Słoik zamknij i odstaw na 5-6 tygodni. Pamiętaj, aby codziennie lekko nim potrząsnąć.
6. Po upływie wyznaczonego czasu przygotuj syrop z 700 ml wody, cukru i miodu. Wodę zagotuj, jednocześnie rozpuszczając w niej miód i cukier.
7. Ostudzony syrop wlej do wyciągu z pigwy (owoce pigwy, które pozostaną, możemy wykorzystać do czegoś innego).
8. Wymieszaj syrop połączony z wyciągiem pigwy i przefiltruj go np. przez czystą gazę.
9. Przelej nalewkę do butelek.
10. Odstaw w zaciemnione miejsce na około 12 tygodni.
2. Pokrój je na kawałki, ale nie obieraj ze skórki.
3. Wsyp do słoika lub innego szklanego naczynia.
4. Spirytus rozcieńcz w 400 ml wody i zalej nim owoce.
5. Słoik zamknij i odstaw na 5-6 tygodni. Pamiętaj, aby codziennie lekko nim potrząsnąć.
6. Po upływie wyznaczonego czasu przygotuj syrop z 700 ml wody, cukru i miodu. Wodę zagotuj, jednocześnie rozpuszczając w niej miód i cukier.
7. Ostudzony syrop wlej do wyciągu z pigwy (owoce pigwy, które pozostaną, możemy wykorzystać do czegoś innego).
8. Wymieszaj syrop połączony z wyciągiem pigwy i przefiltruj go np. przez czystą gazę.
9. Przelej nalewkę do butelek.
10. Odstaw w zaciemnione miejsce na około 12 tygodni.
Ja poproszę o sprawdzony przepis na syrop z czosnkiem (na słodko). Dla dzieci na przeziębienia w sam raz :-)
OdpowiedzUsuńDo przygotowania syropu potrzebujemy:
Usuń- 3 cytryny
- 10 ząbków czosnku polskiego
- 1 szklanka miodu
Przygotowanie krok po kroku:
Cytryny myję, kroję na połówki. Następnie wyciskam z nich sok. Sok przelewam do słoika.
Czosnek obieram i każdy ząbek przeciskam przez praskę, dodaje do soku z cytryn.
Odmierzam szklankę miodu i przelewam do słoika. Syrop dokładnie mieszam. Jeśli miód jest mocno skrystalizowany – można go podgrzać, tylko bardzo krótko. Należy pamiętać, że miód powyżej 45˚C traci swoje cenne właściwości, staje się jedynie cukrem.
Słoik zakręcam i wkładam do lodówki na 3 doby. Po tym czasie mikstura nadaje się już do spożycia. Oczywiście syrop można zażywać też zaraz po przygotowaniu. 3 dni to czas na „przegryzienie się” składników. Syrop może być przechowywany w lodówce do 2-3 tygodni.
Dawkowanie:
Profilaktycznie – dzieci 1 łyżeczkę – dorośli 1 łyżkę dziennie.
W czasie choroby: – dzieci 3 razy dziennie 1 łyżeczka – dorośli 3 razy dziennie 1 łyżka.
Smacznego i dużo zdrówka :)