Witaminy — to organiczne związki chemiczne, substancje
egzogenne (tj. takie, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania
organizmu żywego i które muszą być dostarczone z pożywieniem, gdyż sam organizm
nie potrafi ich wytworzyć).
Nazwa pochodzi od łacińskich słów vita (życie) i amina –
związek chemiczny zawierający grupę aminową. Witaminy z definicji są niezbędne człowiekowi do życia i muszą być
dostarczone z zewnątrz.
Witamina A (retinol) – dobry wzrok
· wzmaga wzrost i witalność, pomaga organizmowi eliminować
infekcje, ważna dla procesu widzenia i
dla eliminowania ślepoty zmierzchowej, pomaga kościom, zębom, włosom i skórze,
utrzymuje wątrobę i organy rozrodcze w zdrowiu, niezbędna w czasie ciąży i laktacji,
neutralizuje działanie wolnych rodników.
Pokarmy
bogate w witaminę A:
· zielone i żółte owoce oraz warzywa, produkty mleczne, ryby,
tran z dorsza, suszone morele, szpinak, świeża marchewka, pomidory, sałata,
owoce dzikiej róży.
· Dzienne zapotrzebowanie
pokryje np. marchewka…
Witamina B1 (tiamina) – żywy
intelekt
· niezbędna do metabolizmu węglowodanów, niezbędna dla utrzymania napięcia mięśni oraz wzrostu, niezbędna dla
prawidłowego rozwoju dzieci, pomaga we wszystkich typach stresu, stabilizuje
apetyt poprzez poprawę procesu trawienia oraz przyswajania składników
odżywczych, niezbędna dla utrzymania płodności i laktacji, utrzymuje w
dobrej kondycji system nerwowy, mózg, mięśnie i serce, pomaga rozwijać
umiejętność koncentracji oraz indywidualne zdolności do nauki.
Pokarmy
bogate w witaminę B1:
· melasa, drożdże piwne, ryż, ryby, drób, orzeszki ziemne,
zarodki zbóż, nasiona słonecznika, orzechy brazylijskie, owoce strączkowe,
jaja, wątróbka.
· Dzienne
zapotrzebowanie zapewni np. porcja wątróbki z kaszą gryczaną.
Witamina B2 (ryboflawina)- mocne śluzówki
· reguluje funkcjonowanie błon śluzowych i
nabłonka naczyń krwionośnych, odgrywa ważną rolę w tworzeniu się czerwonych
krwinek. Osoby żyjące w stresie potrzebują jej więcej, bo to ona umożliwia
wydalanie nadmiaru adrenaliny.
Pokarmy
bogate w witaminę B2:
· grzyby, mięso, wątroba, mleko, tłuste ryby,
warzywa strączkowe.
· Dzienne
zapotrzebowanie pokryje np. jajko na miękko, mała porcja twarożku i
szklanka mleka.
Witamina B3 (niacyna) – ładna skóra
·
pomaga w metabolizmie i przekształcaniu białek, tłuszczów
oraz węglowodanów, wspomaga pracę układu
trawiennego, niezbędna do utrzymania w prawidłowym stanie skóry oraz języka,
niezbędna do produkcji kortyzonu, insuliny oraz męskich i żeńskich hormonów
płciowych, niezbędna do prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego oraz
mózgu, poprawia krążenie i redukuje poziom cholesterolu.
Pokarmy
bogate w witaminę B3:
· drożdże piwne, ryby szelfowe, mleko, produkty mleczne, drób,
rabarbar, piersi kurcząt, prażone orzeszki ziemne, wątroba, serca, chude mięso,
fasola, groch, ser, soja, orzechy, suszone brzoskwinie, pełne ziarno, migdały,
grzyby.
· Dzienne
zapotrzebowanie zapewni np. porcja wędzonego łososia.
Witamina B5 (pantenol) – gęste włosy
· wspomaga
prawidłowy wzrost, niezbędna do przekształcania pokarmu w energię, pomaga
organizmowi zwalczyć infekcje i choroby, pomaga leczyć rany, pomaga rozwijać
funkcje centralnego systemu nerwowego, niezbędna do
funkcjonowania nadnerczy, rozwija zdolność organizmu do walki ze stresem,
chroni komórki przed uszkodzeniem spowodowanym promieniowaniem, przedłuża
życie.
Pokarmy
bogate w witaminę B5:
·
drożdże piwne, łosoś, warzywa strączkowe, zarodki zbóż,
pełne ziarna, gotowane pieczarki, jagody bzu czarnego, sok pomarańczowy, ryby,
jaja, orzechy, wątróbka.
·
Dzienne
zapotrzebowanie: zapewni np. porcja pieczonego kurczaka
lub garść orzechów laskowych.
Witamina B6 (pirydoksyna) – gładka cera
· niezbędna do trawienia i metabolizmu białek, tłuszczów i
węglowodanów, niezbędna do procesu
oddychania komórkowego, niezbędna do produkcji czerwonych ciałek krwi,
korzystna dla procesu widzenia, utrzymuje w zdrowiu skórę, paznokcie i włosy,
wspomaga wzrost i rozmnażanie.
Pokarmy
bogate w witaminę B6:
· melasa, migdały, pełne ziarno, brukselka, drożdże piwne,
jaja, wątroba, ser chudy, grzyby, dziczyzna, zielone części warzyw, łosoś,
pstrąg, makrela, pieczywo pełnoziarniste, małże, fasola, groch, soja, mleko,
jogurt, maślanka, orzechy włoskie.
· Dzienne
zapotrzebowanie zapewni np. mleczny koktajl z banana i 4–5 orzechów
włoskich.
Witamina B9 (kwas foliowy) – zdrowa ciąża
· zapobiega ciężkim wadom wrodzonym u płodu, ponieważ bierze udział w podziałach komórkowych (tworzeniu DNA i
RNA). Jest niezbędna do wytwarzania i
dojrzewania czerwonych krwinek. Uczestniczy w syntezie wielu aminokwasów.
Przy udziale kwasu foliowego powstają tzw. hormony szczęścia – serotonina
działająca kojąco i uspokajająco oraz noradrenalina, która daje energię w ciągu
dnia.
Pokarmy
bogate w witaminę B9:
· drożdże, wątróbka, kiełki, szpinak, żółtko
jajka, sałata, szparagi, brokuły, pełne ziarno zbóż.
· Dzienne
zapotrzebowanie pokryje np. porcja szpinaku
doprawionego jajkiem i posypanego kiełkami pszenicy albo talerz ugotowanych na
parze brokułów i dwie kromki pełnoziarnistego chleba.
Witamina B12 (kobalamina) – prawidłowe spalanie tłuszczów
· wspomaga
wzrost, energetyzuje, pomaga produkować czerwone ciałka krwi i zapobiega
anemii, produkuje i regeneruje komórki krwi,
wspomaga funkcje żelaza oraz deponowanie witaminy A w tkankach, utrzymuje w zdrowiu system nerwowy,
niezbędna do metabolizmu węglowodanów, tłuszczów i białek, pomaga rozwijać
koncentrację i pamięć.
Pokarmy
bogate w witaminę B12:
· ser żółty, ryby, mleko, produkty mleczne, tuńczyk, jajka,
skorupiaki.
· Dzienne zapotrzebowanie zapewni
już pół szklanki mleka lub ugotowane na twardo jajko.
Witamina C (kwas askorbinowy) – dobra odporność
·
pomaga
zabezpieczać i reperować tkankę łączną, kości, mięśnie i naczynia, wspomaga
gojenie ran i oparzeń, chroni ciało przed infekcjami wirusowymi, bakteryjnymi i
ich toksynami, poprawia twardość kości i zębów, pomaga obniżyć poziom
cholesterolu we krwi, wpływa na produkcję komórek krwi, niezbędny do produkcji
adrenaliny, wspomaga organizm w sytuacjach stresowych,
przedłuża żywotność komórek, każdy papieros może zniszczyć od 25 do 50 mg
witaminy C.
Pokarmy
bogate w witaminę C:
· owoce cytrusowe, świeża papaja, truskawki, melon, zielona
papryka, brokuły gotowane na parze, ziemniaki, kapusta kiszona, owoce dzikiej
róży, czarne jagody, maliny, jeżyny, brukselka, kapusta, cebula, szpinak,
kalarepa, jabłka, soja, pomidory, karczochy.
· Dzienne
zapotrzebowanie zaspokoi np. niewielka papryka lub
szklanka soku z czarnej porzeczki.
Witamina D (kalcyferol) – zdrowe
kości
· reguluje wchłanianie
wapnia i fosforu z jelit, hamuje wydalanie wapnia, dba o prawidłowy stan kości
i zębów. Ma wpływ na system nerwowy i skurcze mięśni, w tym serca. Łagodzi
stany zapalne skóry, reguluje wydzielanie insuliny, oddziałuje na komórki
szpiku kostnego produkujące komórki obronne. Obejmuje grupę prawie 16
różnych związków, m.in. prowitaminę D2 (występuje w roślinach) i prowitaminę D3
(jest w tranie). Przemiana tych prowitamin w witaminy D2 i D3 zachodzi w
skórze, dalsze ich przemiany odbywają się w wątrobie. Główne źródła: tran,
ryby, mleko i jego przetwory. Dzienne zapotrzebowanie jest
zmienne zależnie od wieku (większe u dzieci), pory roku (mniejsze latem), diety
(wzajemnej proporcji wapnia i fosforu).
Pokarmy
bogate w witaminę D:
· sardynki, łosoś, tran z dorsza, tuńczyk, mleko, mięso, jaja, masło, wątroba.
· Przyjmuje się, że w słoneczny dzień wystarczy 10 minut spacerować, by w skórze wytworzyła się odpowiednia ilość witaminy D.
· W sezonie zimowym należy 2–3 razy w tygodniu jeść porcję morskiej ryby. Noworodkom i niemowlętom dawkę ustala lekarz.
Witamina E (tokoferol)- dłuższa młodość
· niezbędna
dla procesów rozmnażania, wzmaga płodność mężczyzn i kobiet, pomaga przywrócić
potencję u mężczyzn, wpływa na laktację, chroni komórki krwi, wspomaga gojenie
ran, zatrzymuje tlen dla organizmu, chroni przed poronieniami, spowolnieniem
umysłowym, pesymizmem i odczuwaniem lęku, wspomaga ochronę płuc i innych tkanek
przed wpływem zanieczyszczeń środowiska, pomaga eliminować złogi cholesterolu z
tętnic oraz walczy z tworzącym się twardnieniem tętnic i tętniczek.
Pokarmy
bogate w witaminę E:
· ciemnozielone warzywa, jaja, zarodki zbóż, oleje roślinne,
owies, olej słonecznikowy, orzeszki ziemne, pomidory, olej z zarodków zbóż,
migdały, orzechy włoskie, brukselka, owoce dzikiej róży, kwiaty lipy, algi,
zielono listne warzywa.
· Dzienne
zapotrzebowanie zaspokoi np. surówka z kapusty
posypana obficie płatkami migdałowymi lub 3 łyżki oleju sojowego tłoczonego na
zimno.
Witamina F (nienasycone kwasy tłuszczowe ):
· wspomaga
utratę wagi, dostarczana do organizmu z tłuszczami w formie, która jest łatwo
metabolizowana, pomaga utrzymać zdrową skórę i zdrowe włosy, zwalcza choroby
serca, chroni tętnice przed odkładaniem się złogów cholesterolu, chroni
naczynia krwionośne przed zakrzepami, przekształca wapń w postać
przyswajalną dla komórek, niezbędna do prawidłowego funkcjonowania niektórych
gruczołów, szczególnie nadnerczy i tarczycy
Pokarmy
bogate w witaminę F:
· oleje roślinne (słonecznikowy, sojowy, kukurydziany), zarodki zbóż, ziarna słonecznika.
Witamina K (filochinan) – mocne naczynka
· odpowiedzialna
za utrzymanie prawidłowej funkcji systemu krążenia, pomaga w zapobieganiu
krwawieniom wewnętrznym i krwotokom, wspomaga gojenie
stłuczeń, pełni istotną rolę w zachowaniu długowieczności, niezbędna do
prawidłowego funkcjonowania wątroby.
Pokarmy
bogate w witaminę K:
·
zielone warzywa liściaste, olej słonecznikowy, melasa,
jogurt, owies, brokuły, rzepa, szpinak, ogórek, sałata, kapusta, awokado,
ziemniaki, jaja, ser, wątroba.
·
Dzienne zapotrzebowanie zapewni
np. sałatka z pomidora, jarmużu i liści szpinaku.
Witamina P (bioflawonoidy)
·
wraz z witaminą C wpływa na wzmocnienie naczyń kapilarnych
oraz tkanki łącznej, pomaga szybko
zwalczyć grypę i przeziębienia, pomaga w leczeniu odmy tkanek i zawrotów
głowy, wzmaga odporność na infekcje, chroni przed krwawieniem dziąseł,
wpływa na prawidłową funkcję tętnic, na krążenie krwi, obniżenie poziomu
cholesterolu.
Pokarmy
bogate w witaminę P:
· owoce cytrusowe, warzywa, truskawki, żurawiny, papryka, winogrona,
aronia, czarna porzeczka, kapary, szczaw, pomidory, gryka, czerwone wino.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz