czwartek, 13 kwietnia 2017

Dania wielkanocne… Coś innego, sprawdzonego i smacznego...



Łosoś w galarecie


Składniki:

  1. Łosoś wędzony – 300 g 
  2. Bulion rybny – 500 ml  
  3. Imbir marynowany – 3 łyżeczki  
  4. Żelatyna – 1 łyżeczka 
  5. Koperek do dekoracji

Wywar podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę… 4 foremki oblać wewnątrz stygnąca galaretką… Włożyć płatki łososia i imbiru.... Zalać galaretką... Odstawić na kilka godzin do lodówki... Podawać przybrane koperkiem… Pycha…

 

Jajka faszerowane z rzeżuchą


 


Składniki:


  • 4 jajka
  • 1 szklanka rzeżuchy
  • Koperek
  • Kurkuma – ćwierć łyżeczki
  • Miękkie masło – 50 g
  • Majonez – 1-2 łyżki
  • Sól i kolorowy pieprz do smaku

Jajka ugotować na twardo... Obrać, przekroić na połówki… Wyjąć żółtka… Żółtka zmiksować z masłem, kurkumą i majonezem… Posiekać połowę rzeżuchy i koperek… Wymieszać z masą żółtkową… Doprawić solą i kolorowym pieprzem… Formować kule i wkładać w połówki białek… Ułożyć na półmisku, obsypać rzeżuchą i kolorowym pieprzem…

 

Wiosenna sałatka



Składniki:

  • 4 jajka
  • 1/3 główki sałaty lodowej
  • pęczek rzodkiewki
  • 50 g kiełków słonecznika (1 opakowanie)
  • 50 g płatków migdałów

Sos koperkowy

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 4 łyżki posiekanego koperku

Jajka ugotować na twardo… Pokroić na ćwiartki… Sałatę umyć, osuszyć, pokroić, włożyć do szerokiej salaterki... Ułożyć pokrojone na cienkie plasterki rzodkiewki i posypać kiełkami słonecznika… Połączyć składniki sosu i polać po sałatce... Posypać płatkami migdałów, lekko zrumienionymi na suchej patelni… Doprawić solą przed samym podaniem…

Smacznego...



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz