Łosoś w galarecie
Składniki:
- Łosoś wędzony – 300 g
- Bulion rybny – 500 ml
- Imbir marynowany – 3 łyżeczki
- Żelatyna – 1 łyżeczka
- Koperek do dekoracji
Wywar podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę… 4 foremki oblać
wewnątrz stygnąca galaretką… Włożyć płatki łososia i imbiru.... Zalać galaretką...
Odstawić na kilka godzin do lodówki... Podawać przybrane koperkiem… Pycha…
Jajka faszerowane z rzeżuchą
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka rzeżuchy
- Koperek
- Kurkuma – ćwierć łyżeczki
- Miękkie masło – 50 g
- Majonez – 1-2 łyżki
- Sól i kolorowy pieprz do smaku
Jajka ugotować na twardo... Obrać, przekroić na połówki…
Wyjąć żółtka… Żółtka zmiksować z masłem, kurkumą i majonezem… Posiekać połowę
rzeżuchy i koperek… Wymieszać z masą żółtkową… Doprawić solą i kolorowym
pieprzem… Formować kule i wkładać w połówki białek… Ułożyć na półmisku, obsypać
rzeżuchą i kolorowym pieprzem…
Wiosenna sałatka
Składniki:
- 4 jajka
- 1/3 główki sałaty lodowej
- pęczek rzodkiewki
- 50 g kiełków słonecznika (1 opakowanie)
- 50 g płatków migdałów
Sos koperkowy
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- 4 łyżki posiekanego koperku
Jajka
ugotować na twardo… Pokroić na ćwiartki… Sałatę umyć, osuszyć, pokroić, włożyć
do szerokiej salaterki... Ułożyć pokrojone na cienkie plasterki rzodkiewki i posypać
kiełkami słonecznika… Połączyć składniki sosu i polać po sałatce... Posypać
płatkami migdałów, lekko zrumienionymi na suchej patelni… Doprawić solą przed
samym podaniem…
Smacznego...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz