wtorek, 11 kwietnia 2017

Marchewka ma same zalety...


Marchewka to bardzo zdrowa przekąska... Wspaniale sprawdza się w diecie osób odchudzających się.... Każdego dnia, każdy z nas, powinien schrupać dwie surowe marchewki.... tym samym poprawimy swój metabolizm oraz zapewnimy sobie uczucie sytości na długi czas... Jednak to nie koniec korzyści!

Oto 8 powodów, dla których warto jeść marchewkę jak najczęściej:
  1. Beta-karoten:
    Marchew jest bogatym źródłem tego silnego przeciwutleniacza, który, poza innymi wieloma zaletami, ma jedną szczególnie istotną zwłaszcza dla kobiet i dzieci – w organizmie zamienia się w witaminę A, dzięki czemu pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry, a dzieciom pomaga rosnąć. Beta-karoten korzystnie działa na wzrok, dlatego jeśli pracujesz przed komputerem, chrup marchew!
  2. Trawienie
    Marchew zwiększa produkcję śliny i dostarcza niezbędnych minerałów, witamin i enzymów, które pomagają w trawieniu. Jedząc marchewkę regularnie, można zapobiec wrzodom żołądka i innym zaburzeniom trawiennym.
  3. Błonnik
    Dzięki obecności dużej ilości błonnika marchewka pomaga regulować pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom i nadmiernej fermentacji w jelitach. Sprzyja wydalaniu z organizmu produktów odpadowych przemiany materii.
  4. Obniżanie poziomu złego cholesterolu
    Zawarta w marchwi celuloza pomaga pozbyć się szkodliwego cholesterolu, co czyni ją skuteczną ochroną przed miażdżycą i chorobami wieńcowymi.
  5. Wzmocnienie organizmu
    Bogactwo mikro- i makroelementów (wapń, żelazo, magnez, cynk, potas, miedź i fosfor) w marchewce działa wzmacniająco i chroni nasz organizm przed anemią, reguluje również pracę żołądka, poprawia metabolizm i utrzymuje wątrobę w zdrowiu.
  6. Wpływa na zęby
    Marchew zabija szkodliwe bakterie w jamie ustnej i pomaga zapobiegać próchnicy.
  7. Goi rany
    Surowa lub starta marchewka może być używana, by wspomóc gojenie ran, skaleczeń i stanów zapalnych.
  8. Składniki odżywcze
    Marchewka wspomaga oczy, włosy, paznokcie i wiele więcej! Składniki odżywcze zawarte w marchewce mogą poprawić zdrowie oczu, skóry, włosów, paznokci to nie tylko wspomagając detoksykację systemu, ale i budując nowe komórki!

Ciekawostki:
  • w Portugalii z marchewki robi się dżemy i jest tam uznawana za owoc,
  • marchewka ma ponad 100 odmian i nie każda jest pomarańczowa. Występują także w kolorze białym, żółtym, czerwonym, a nawet ciemnofioletowym.


Marchewka jest smaczna, zdrowa, łatwo dostępna i tania... Ma same zalety! Jedzmy ją codziennie...

 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz