Marchewka
to bardzo zdrowa przekąska... Wspaniale sprawdza się w diecie osób
odchudzających się.... Każdego dnia, każdy z nas, powinien schrupać dwie surowe
marchewki.... tym samym poprawimy swój metabolizm oraz zapewnimy sobie uczucie sytości
na długi czas... Jednak to nie koniec korzyści!
Oto 8 powodów, dla których
warto jeść marchewkę jak najczęściej:
- Beta-karoten:Marchew jest bogatym źródłem tego silnego przeciwutleniacza, który, poza innymi wieloma zaletami, ma jedną szczególnie istotną zwłaszcza dla kobiet i dzieci – w organizmie zamienia się w witaminę A, dzięki czemu pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry, a dzieciom pomaga rosnąć. Beta-karoten korzystnie działa na wzrok, dlatego jeśli pracujesz przed komputerem, chrup marchew!
- Trawienie
Marchew zwiększa produkcję śliny i dostarcza niezbędnych minerałów, witamin i enzymów, które pomagają w trawieniu. Jedząc marchewkę regularnie, można zapobiec wrzodom żołądka i innym zaburzeniom trawiennym. - Błonnik
Dzięki obecności dużej ilości błonnika marchewka pomaga regulować pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom i nadmiernej fermentacji w jelitach. Sprzyja wydalaniu z organizmu produktów odpadowych przemiany materii. - Obniżanie
poziomu złego cholesterolu
Zawarta w marchwi celuloza pomaga pozbyć się szkodliwego cholesterolu, co czyni ją skuteczną ochroną przed miażdżycą i chorobami wieńcowymi. - Wzmocnienie
organizmu
Bogactwo mikro- i makroelementów (wapń, żelazo, magnez, cynk, potas, miedź i fosfor) w marchewce działa wzmacniająco i chroni nasz organizm przed anemią, reguluje również pracę żołądka, poprawia metabolizm i utrzymuje wątrobę w zdrowiu. - Wpływa na
zęby
Marchew zabija szkodliwe bakterie w jamie ustnej i pomaga zapobiegać próchnicy. - Goi rany
Surowa lub starta marchewka może być używana, by wspomóc gojenie ran, skaleczeń i stanów zapalnych. - Składniki
odżywcze
Marchewka wspomaga oczy, włosy, paznokcie i wiele więcej! Składniki odżywcze zawarte w marchewce mogą poprawić zdrowie oczu, skóry, włosów, paznokci to nie tylko wspomagając detoksykację systemu, ale i budując nowe komórki!
Ciekawostki:
- w Portugalii z marchewki robi się dżemy i jest tam uznawana za owoc,
- marchewka ma ponad 100 odmian i nie każda jest pomarańczowa. Występują także w kolorze białym, żółtym, czerwonym, a nawet ciemnofioletowym.
Marchewka jest
smaczna, zdrowa, łatwo dostępna i tania... Ma same zalety! Jedzmy ją codziennie...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz