piątek, 7 kwietnia 2017

Wielkanoc tuż, tuż... Czas na swojskie wyroby...

Wiecie już, że jestem pasjonatką swojskich wyrobów... Nieraz o tym pisałam... bo domowe wyroby są najlepsze i najzdrowsze… a dodatkowo ,,wiem co jem"… Święta Wielkanocne za pasem… Tak więc dzisiaj post o wykonaniu domowej białej kiełbasy... Bo chcieć to móc...

Biała kiełbasa smakuje w żurku, na kanapce, upieczona na grillu, usmażona, z różnymi dodatkami... W każdej postaci jest wyjątkowo smaczna... Na Wielkanoc będzie idealna...
Składniki:
  • 1 kg wołowiny
  • 1 kg mięsa drobiowego (podudzia i piersi z kurczaka)
  • 1 kg boczku surowego
  • 250-500 mln wody (my stosujemy rosół)
  • 4 i 1/2 łyżki soli
  • 3 łyżki świeżo mielonego pieprzu kolorowego
  • 1 op. majeranku
  • 1 łyżka tymianku
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • 1 cała główka czosnku (ok. 10 ząbków)
  • ok. 7 m jelit wieprzowych

 
Sposób przyrządzenia:

  • Mięso z dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym... Całość kroimy w kostkę, a następnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa z sitkiem o grubych oczkach…. Połowę mięsa mielimy jeszcze raz…
  • Gotową masę doprawiamy majerankiem, tymiankiem, kminkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i świeżo mielonym pieprzem... Masę mięsną mieszamy za pomocą dłoni lub mikserem z odpowiednią końcówką…. Podczas wyrabiania konieczne będzie dolewanie zimnej wody (ja dodałam 2 szklanki), masa musi być jednolita, ale nie wodnista... Jelita przed napełnianiem musimy wymoczyć w zimnej wodzie ok 10 minut…
  • Gotową masą napełniamy mokre jelita.... Na jego początku, a później na końcu robimy supełek.... Kiełbasę zaparzamy w wodzie o temp. ok 70 - 75*C przez 25 minut…


U nas w kuchni już pachnie swojską, dobrze doprawioną kiełbasą… 

Ach… jaki zapach…    Wielkanoc tuż, tuż... 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz