niedziela, 16 grudnia 2018

W niedzielny poranek... niespodzianka dla rodziny...



Smak dzieciństwa. Wakacje z rodzicami nad morzem… Plaża, leżaki, woda i ten zapach gofrów w tle. Pan, który sprzedawał gofry lub pączki, recytował takie śmieszne, sprośne wierszyki. Ponoć parę takich opowiedziałam w przedszkolu… Ponoć rodzice mieli wypieki na twarzach, gdy przedszkolanka zwróciła Im za to uwagę… 


Ale cóż tam, gofry to nadmorskie danie, które „must have”.  Gofry to danie znane w różnych zakątkach świata. Nie sposób ich nie lubić. Ich popularność nikogo więc nie dziwi. Podobno pierwsza wersja tego przysmaku powstała już w okresie średniowiecza. Jedni preferują danie ze słodkimi dodatkami, inni z warzywami. Są też tacy, którzy wybierają neutralną wersję, czyli gofry solo. W tym bogactwie rodzajów i kształtów każdy znajdzie coś dla siebie. 


Dziś przedstawiam Wam dwie propozycje przyrządzenia gofrów.  Bo właśnie takie zaserwowałam moim domownikom na śniadanie. Dla tych, którzy wolą gofry na słodko proponuję – przepis na gofry bananowo-migdałowe, a dla tych, którzy chcą spróbować gofra z sosem ziołowym – przepis na gofry z cukinią


Składniki na wersję 1: 600 g mąki pszennej, 1 łyżka zwykłego cukru, 1/2 łyżeczki soli, 14 g suszonych drożdży (2 opakowania), 1/2 łyżeczki suszonego imbiru, 470 ml mleka, 120 g masła, 4 jaka, 25 g brązowego cukru trzcinowego, 3 duże banany, 120 g płatków migdałowych


Sposób przygotowania: W rondelku rozpuść masło i dodaj do niego mleko, lekko podgrzej. W dużej misce wymieszaj mąkę, 1 łyżkę zwykłego cukru, sól, drożdże i imbir. Do miski z mąką powoli wlej mleko z masłem i wyrabiaj ciasto (możesz użyć miksera). Następnie pojedynczo dodawaj po jednym jajku i wyrabiaj gładkie, jednolite ciasto (powinno być dosyć luźne). Kiedy będzie odchodzić od ścianek, przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto do wyrośnięcia w suche i nieprzewiewne miejsce na co najmniej godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość. Do wyrośniętego ciasta dodaj brązowy cukier, pokrojone na małe kawałeczki banany i płatki migdałowe. Ponownie zagnieć ciasto.


Rozgrzej gofrownicę i nakładaj porcje ciasta. Piecz około 3 i 1/2 minuty, aż będzie złociste. Wystudź na kuchennej kratce. Te gofry smakują doskonale z bitą śmietaną i owocami. Rada: czas wypiekania gofrów zależy od mocy gofrownicy.


Składniki na wersję 2: 250 g mąki, 1 cukinia, 250 g masła, 4 jaka, szczypta soli


Sposób przygotowania: Rozpuść masło w rondelku. Cukinię zetrzyj na drobnej tarce i dobrze odciśnij z soku. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. W drugiej misce mikserem wymieszaj mąkę z żółtkami i masłem, dodaj cukinię i dokładnie wymieszaj. Porcjami dodawaj białko, delikatnie mieszając szpatułką.


Rozgrzej gofrownicę i nakładaj porcje ciasta. Piecz około 4 minuty, aż gofry będą złociste. Wystudź na kuchennej kratce. Rada: te gofry są doskonałe z ziołowym sosem zrobionym z dwóch części jogurtu naturalnego i jednej część majonezu, drobniutko posiekanego czosnku, ulubionych ziół, soli i pieprzu.


Smacznego 😉

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz