Smak dzieciństwa. Wakacje z rodzicami nad morzem… Plaża, leżaki, woda i ten zapach
gofrów w tle. Pan, który sprzedawał gofry lub pączki, recytował takie śmieszne,
sprośne wierszyki. Ponoć parę takich opowiedziałam w przedszkolu… Ponoć rodzice mieli wypieki na twarzach,
gdy przedszkolanka zwróciła Im za to uwagę…
Ale
cóż tam, gofry to nadmorskie danie, które „must have”. Gofry to danie znane w różnych
zakątkach świata. Nie sposób ich nie lubić. Ich popularność nikogo więc nie
dziwi. Podobno pierwsza wersja tego przysmaku powstała już w okresie
średniowiecza. Jedni preferują danie ze słodkimi dodatkami, inni z warzywami.
Są też tacy, którzy wybierają neutralną wersję, czyli gofry solo. W tym bogactwie rodzajów i kształtów każdy
znajdzie coś dla siebie.
Dziś przedstawiam Wam dwie propozycje
przyrządzenia gofrów. Bo właśnie takie zaserwowałam moim domownikom na śniadanie. Dla tych,
którzy wolą gofry na słodko proponuję – przepis
na gofry bananowo-migdałowe, a dla tych, którzy chcą spróbować gofra z
sosem ziołowym – przepis na gofry z
cukinią.
Składniki na wersję 1: 600 g
mąki pszennej, 1 łyżka zwykłego cukru, 1/2 łyżeczki soli, 14 g suszonych
drożdży (2 opakowania), 1/2 łyżeczki suszonego imbiru, 470 ml mleka, 120 g
masła, 4 jaka, 25 g brązowego cukru trzcinowego, 3 duże banany, 120 g płatków
migdałowych
Sposób przygotowania: W
rondelku rozpuść masło i dodaj do niego mleko, lekko podgrzej. W dużej misce
wymieszaj mąkę, 1 łyżkę zwykłego cukru, sól, drożdże i imbir. Do miski z mąką
powoli wlej mleko z masłem i wyrabiaj ciasto (możesz użyć miksera). Następnie
pojedynczo dodawaj po jednym jajku i wyrabiaj gładkie, jednolite ciasto
(powinno być dosyć luźne). Kiedy będzie odchodzić od ścianek, przykryj miskę
ściereczką i odstaw ciasto do wyrośnięcia w suche i nieprzewiewne miejsce na co
najmniej godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość. Do wyrośniętego ciasta dodaj
brązowy cukier, pokrojone na małe kawałeczki banany i płatki migdałowe.
Ponownie zagnieć ciasto.
Rozgrzej gofrownicę i nakładaj porcje
ciasta. Piecz około 3 i 1/2 minuty, aż będzie złociste. Wystudź na kuchennej kratce.
Te gofry smakują doskonale z bitą śmietaną i owocami. Rada: czas wypiekania
gofrów zależy od mocy gofrownicy.
Składniki na wersję 2: 250 g
mąki, 1 cukinia, 250 g masła, 4 jaka, szczypta soli
Sposób przygotowania: Rozpuść
masło w rondelku. Cukinię zetrzyj na drobnej tarce i dobrze odciśnij z soku.
Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. W drugiej misce mikserem
wymieszaj mąkę z żółtkami i masłem, dodaj cukinię i dokładnie wymieszaj.
Porcjami dodawaj białko, delikatnie mieszając szpatułką.
Rozgrzej gofrownicę i nakładaj porcje
ciasta. Piecz około 4 minuty, aż gofry będą złociste. Wystudź na kuchennej
kratce. Rada: te gofry są doskonałe z ziołowym sosem zrobionym z dwóch części
jogurtu naturalnego i jednej część majonezu, drobniutko posiekanego czosnku,
ulubionych ziół, soli i pieprzu.
Smacznego 😉
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz