Największymi
producentami bobu są Hiszpania oraz Włochy… Właśnie w rejonie śródziemnomorskim
jest on składnikiem wielu potraw... Tam
jest uwielbiany i doceniany za swoje walory odżywcze oraz smakowe... W
Polsce zapomniany i kojarzony z czasami kryzysu… Może dlatego jest mało popularny na naszych stołach… A szkoda…
Za co
zatem powinniśmy doceniać bób? A m.in. za to, że w swoim składzie,
bób posiada bardzo dużą ilość substancji odżywczych... Bób dostarcza naszemu organizmowi cennego kwasu foliowego i białka…
Szczególnie to drugie zasługuje na uwagę, bo sprawdzi się idealnie u osób
bazujących na diecie roślinnej…
Dodatkowo
zawartość żelaza, magnezu i witamin B2, i A, pomoże w skomponowaniu prawidłowo
zbilansowanej diety... Natomiast niska wartość kaloryczna ułatwi nam
zrzucenie zbędnych kilogramów... Wprowadźmy więc do swojego menu wartościowy bób
i czerpmy garściami od matki natury…
Można go ugotować,
posypać solą i zjeść… można wykonać wiele innych, ciekawych potraw…
Ja dzisiaj przygotowałam dla Was dwa
przepisy, oto pierwszy z nich:
Sałatka z
bobu…
Składniki:
1/2 kg bobu, 2 ząbki czosnku, 15 ml oliwy
z oliwek, pęczek świeżego koperku, sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Bób ugotować al dente w osolonej wodzie...
Lekko ostudzić i obrać ze skórki… Do oliwy z oliwek wycisnąć dwa ząbki czosnku
i wlać do obranego bobu… Doprawić do smaku solą i pieprzem… Koperek drobno
posiekać i wymieszać razem z bobem… Pycha…
Drugi to,
kanapki z bobem… Bób ugotować jak wyżej… Na ciepłe bagietki ułożyć biały ser i posypać bobem… doprawić solą i
pieprzem… Podawać z sałatą i pomidorami… Wspaniałe danie zarówno na
śniadanie, jak i kolację… Smacznego…
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz