niedziela, 23 lipca 2017

Bób... niedocieniany skarb...




Największymi producentami bobu są Hiszpania oraz Włochy… Właśnie w rejonie śródziemnomorskim jest on składnikiem wielu potraw... Tam jest uwielbiany i doceniany za swoje walory odżywcze oraz smakowe... W Polsce zapomniany i kojarzony z czasami kryzysu… Może dlatego jest mało popularny na naszych stołach… A szkoda…



Za co zatem powinniśmy doceniać bób? A m.in. za to, że w swoim składzie, bób posiada bardzo dużą ilość substancji odżywczych... Bób dostarcza naszemu organizmowi cennego kwasu foliowego i białka… Szczególnie to drugie zasługuje na uwagę, bo sprawdzi się idealnie u osób bazujących na diecie roślinnej…



Dodatkowo zawartość żelaza, magnezu i witamin B2, i A, pomoże w skomponowaniu prawidłowo zbilansowanej diety... Natomiast niska wartość kaloryczna ułatwi nam zrzucenie zbędnych kilogramów... Wprowadźmy więc do swojego menu wartościowy bób i czerpmy garściami od matki natury…



Można go ugotować, posypać solą i zjeść… można wykonać wiele innych, ciekawych potraw… Ja dzisiaj przygotowałam dla Was dwa przepisy, oto pierwszy z nich:



Sałatka z bobu…



Składniki:

1/2 kg bobu, 2 ząbki czosnku, 15 ml oliwy z oliwek, pęczek świeżego koperku, sól, pieprz do smaku



Wykonanie:

Bób ugotować al dente w osolonej wodzie... Lekko ostudzić i obrać ze skórki… Do oliwy z oliwek wycisnąć dwa ząbki czosnku i wlać do obranego bobu… Doprawić do smaku solą i pieprzem… Koperek drobno posiekać i wymieszać razem z bobem… Pycha…



Drugi to, kanapki z bobem… Bób ugotować jak wyżej… Na ciepłe bagietki ułożyć biały ser i posypać bobem… doprawić solą i pieprzem… Podawać z sałatą i pomidorami… Wspaniałe danie zarówno na śniadanie, jak i kolację… Smacznego…



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz