Domowe ogórki małosolne to prawdziwy rarytas i przysmak lata... Nastawia się je
w słoju lub kamionkowym garnku... Za dwa-trzy dni cieszymy się ich smakiem...
czyli świeżych, chrupiących ogóreczków... Przy kiszeniu najważniejsza jest
jakość ogórków... Pamiętajmy i wybierajmy tylko takie: jędrne, nieduże, nie przerośnięte, nie miękkie... Dodajmy odpowiednią proporcję przypraw, czyli czosnku,
kopru i korzenia chrzanu...
Jeśli chcemy, abyśmy szybciej mogli zjeść te rarytasy... wystarczy obciąć ogórkom końcówki z obu stron... Gwarantuję, że szybciej się wtedy ukiszą... Jeżeli mamy ogórki różnej wielkości, te największe
układamy na spodzie, a najmniejsze – na wierzchu...
Wcześniej myjemy ogórki bardzo starannie... pod bieżącą
wodą... Gdy mamy wszystko gotowe, to zaczynamy tę "pyszną wędrówkę"... Za kilka dni możesz i Ty cieszyć się smakiem małosolnych ogóreczków, które w zestawie z kromką świeżego chleba ze smalcem przypominają najwspanialsze chwile dzieciństwa...
Zatem do dzieła...
Przygotowanie:
- Ogórki dokładnie umyj.
- Oczyść i obierz 5 ząbków czosnku.
- Oczyść chrzan.
- Układaj ogórki w kamiennym garnku lub słoju przekładając przyprawami.
- Czas na zalewę - zagotuj wodę.
- Do wody dodaj sól w proporcji 1 łyżka soli na litr wody.
- Rozmieszaj sól i ciepłą zalewą (ale nie wrzącą) zalej ogórki.
- Na wierzchu słoika połóż talerz. Talerz obciąż kamieniem lub mniejszym słoikiem wypełnionym wodą.
- Ogórki odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 dni.
- Po tym czasie ogórki małosolne powinny być gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz