środa, 5 lipca 2017

Ten aromat i smak... Zrób to sama...




Domowe ogórki małosolne to prawdziwy rarytas i przysmak lata... Nastawia się je w słoju lub kamionkowym garnku... Za dwa-trzy dni cieszymy się ich smakiem... czyli świeżych, chrupiących ogóreczków... Przy kiszeniu najważniejsza jest jakość ogórków... Pamiętajmy i wybierajmy tylko takie: jędrne, nieduże, nie przerośnięte, nie miękkie... Dodajmy odpowiednią proporcję przypraw, czyli czosnku, kopru i korzenia chrzanu...

Jeśli chcemy, abyśmy szybciej mogli zjeść te rarytasy... wystarczy obciąć ogórkom końcówki z obu stron... Gwarantuję, że szybciej się wtedy ukiszą... Jeżeli mamy ogórki różnej wielkości, te największe układamy na spodzie, a najmniejsze – na wierzchu...  

Wcześniej myjemy ogórki bardzo starannie... pod bieżącą wodą... Gdy mamy wszystko gotowe, to zaczynamy tę "pyszną wędrówkę"... Za kilka dni możesz i Ty cieszyć się smakiem małosolnych ogóreczków, które w zestawie z kromką świeżego chleba ze smalcem przypominają najwspanialsze chwile dzieciństwa... 

Zatem do dzieła...

Przygotowanie:


  1. Ogórki dokładnie umyj.
  2. Oczyść i obierz 5 ząbków czosnku.
  3. Oczyść chrzan.
  4. Układaj ogórki w kamiennym garnku lub słoju przekładając przyprawami.
  5. Czas na zalewę - zagotuj wodę.
  6. Do wody dodaj sól w proporcji 1 łyżka soli na litr wody.
  7. Rozmieszaj sól i ciepłą zalewą (ale nie wrzącą) zalej ogórki.
  8. Na wierzchu słoika połóż talerz. Talerz obciąż kamieniem lub mniejszym słoikiem wypełnionym wodą.
  9. Ogórki odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 dni.
  10. Po tym czasie ogórki małosolne powinny być gotowe.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz