niedziela, 9 lipca 2017

Kurkowa passa trwa...





Dzisiaj mój mąż „przyniósł” z lasu prawie 5 kilo kurek… Czyli passa kurkowa trwa… Przyniósł również trochę prawdziwków, choć część z nich musiała "wylądować" na kompostowniku… Szkoda… No cóż… Pochwalę się jednak, że jeden słoiczek prawdziwków zrobiłam... Ach... Ostatnio często gości u nas a to sosik z kurek, a to zupa kurkowa, a to pierogi z kurkami… Kurkowy szał trwa…

Teraz czas przyszedł na kurki w occie… Załączam Wam dzisiaj i zdjęcie, i przepis z moich, przygotowanych już rarytasów… Na zimę jak znalazł… Choć nie tylko…

Składniki: 1 kg grzybów (podgrzybki, borowiki, koźlaki, maślaki, kurki, pieczarki itd.), ok. 2 i 1/2 szklanki wody, sól

Składniki na zalewę octową: 4 szklanki wody, 1 szklanki octu, 2 średnie cebule, 1 łyżka soli, 1 łyżeczka cukru, pieprz, 2-3 liście laurowe, 4 kuleczki ziela angielskiego, gorczyca (płaska łyżeczka)

Przygotowanie: Wybieramy małe i twarde grzyby, oczyszczamy i myjemy je... Grzyby wkładamy do wysokiego garnka zalewamy małą ilością wody (tylko tak aby zakryła kapelusze), solimy i obgotowujemy przez 10 minut... 

W drugim garnku przygotowujemy zalewę... Wlewamy wodę, ocet, wrzucamy przekrojone cebule, wsypujemy przyprawy i zagotowujemy… Obgotowane grzyby przecedzamy i przepłukujemy zimną wodą... Wkładamy je do wcześniej wyparzonych słoiczków, zalewamy gorącą marynatą octową i dobrze zamykamy... Słoiki obracamy do góry denkami lub pasteryzujemy w dużym garze przez około 15 minut...

Na zimę jak znalazł… lub jako prezent imieninowy lub każdy inny…





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz