niedziela, 23 lipca 2017

Nie próbowałaś? To ogromy błąd...




Niedziela, to taki dzień, gdzie chce się zjeść coś szczególnego… No, powiedzmy szczerze, w tygodniu mamy brak czasu na wymyślne dania… Choć to, które właśnie dla Was przygotowałam nie zajmuje dużo czasu… Ale za to w smaku… Ach… ślinka leci…



Królik w sosie musztardowym, od zawsze przygotowywała moja mama… Tato, swego czasu, hodował je namiętnie… więc mięsko było dostępne… Mięso królicze nieczęsto gości na naszych talerzach... A warto to zmienić, bo ma nam wiele dobrego do zaoferowania!



Warto włączyć tuszkę króliczą do swojego jadłospisu, ponieważ jest to mięso dietetyczne, delikatne, lekkostrawne, a przez wielu uważane za wyśmienite w smaku. Szczególnie poleca się je alergikom, małym dzieciom i osobom z chorobami sercowo-naczyniowymi...



Jeśli lubicie chude mięsa to królik będzie idealny... Dostarcza nam duże ilości kwasów tłuszczowych nienasyconych... Charakteryzuje się niską zawartością cholesterolu… Mięso królika jest również bardzo odżywcze, bo zawiera dużo białka… Co ważne, 90% białka z mięsa króliczego jest przyswajalne przez człowieka…



Tyle o mięsie, teraz czas na przepis mojej mamy… Pycha… Mówię Wam…



Składniki:

1 królik, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka masła, 2 szalotki, 1/3 szklanki białego wina, pół szklanki bulionu, 1 gałązka tymianku (może być suszony), kilka liści laurowych, 2 łyżki ostrej musztardy, szklanka śmietany, pieprz i sól do smaku…



Wykonanie:

Tuszkę królika dzielimy na porcje… Każdą z nich doprawiamy sola i pieprzem… Rumienimy z każdej strony… na patelni, na której podgrzaliśmy masło z oliwą… dodajemy szalotkę… wlewamy wino i na mocnym ogniu… odparowujemy je…



Teraz dodajemy tymianku, liście laurowe… wlewamy bulion i dusimy na małym ogniu, aż mięso zmięknie… Wyjmujemy kawałki królika… Sos przecedzamy, dodajemy śmietanę i musztardę… Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia… Podajemy z ziemniakami… kaszą… ryżem… sałatą… pomidorami… ogórkami… polewamy sosem…


Smacznego… Ach, ten zapach i smak… Palce lizać…




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz