Sobota, to szczególny dzień, gdyż prócz normalnych zajęć czyli prania, sprzątania itp. zajęć, wieczorem mamy czas na spotkanie się z przyjaciółmi... Śmiem twierdzić, że bez takich spotkań nie mogłabym funkcjonować... Rozmowy, śmiech... bycie to istota życia... Ale żeby uprzyjemnić spędzany czas, zawsze przygotowuję coś ekstra... czyli nic innego jak pyszne jedzenie... Dzisiaj przygotowałam sałatkę z paluszków krabowych... Spróbujcie, najpewniej Wam również zasmakuje...
Sałatka z paluszków krabowych
Składniki:
350 g paluszków krabowych, 1 ogórek, 0,5 puszki kukurydzy, pęczek koperku, sól, pieprz, 2 łyżki majonezu oraz 2 łyżki jogurtu "greckiego"
Wykonanie:
Paluszki krabowe kroimy w kostki, przekładamy do miski.
Dodajemy pokrojony w kostkę ogórek, odcedzoną kukurydzę i posiekany koperek. Doprawiamy
solą i pieprzem, dodajemy majonez oraz jogurt. Dokładnie mieszamy, posypujemy pozostałym koperkiem i gotowe.
Smacznego :)
Dodatkowo, w związku z tym, iż zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, chciałam się z Wami podzielić fantastycznym przepisem na "Królewską rybę z warzywami". Takie danie przygotowuję na każdą Wigilię, gdyż oprócz walorów smakowych, prezentuje się równie wspaniale... Załączone zdjęcie pochodzi z gazety, z której, przed laty, wyczytałam ten wspaniały przepis... W Wigilię załączę swoje...
Królewska ryba (karp) z warzywami
duży ok. 1 i 1/2 kg karp, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, średnia marchewka, mały por, mały seler korzeniowy, łyżka mąki ziemniaczanej, olej, sok z cytryny, 1/2 l piwa, 2 dag masła, po 1/2 łyżeczki bazylii i tymianku, sól i pieprz
Wykonanie:
Karpia oskrobać z łusek, odciąć płetwy grzbietowe i brzuszne, usunąć wnętrzności. Opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i tymiankiem...
Marchewkę i seler obrać, umyć, pokroić w plasterki. Por oczyścić, pokroić w krążki. Cebulę i czosnek obrać i posiekać.
W dużym rondlu (ja wykorzystuję głęboką brytfanę z piekarnika) rozgrzać olej, zeszklić cebulę i czosnek. Włożyć karpia, wlać piwo. Dodać warzywa. Wsypać pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Dusić, około 30 min., pod przykryciem na bardzo małym ogniu (ja wykonuję te czynności w piekarniku z termoobiegiem - karpia przykrywam folią aluminiową).
Karpia wyjąć, ułożyć na półmisku, obłożyć uduszonymi warzywami, trzymać w cieple.
Masło utrzeć z mąką, dolewając po łyżce wywar z karpia. Dodać bazylię, przyprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować.
Rybę polać sosem i udekorować ozdobnie wyciętą marchewką i natką pietruszki. Można podawać z gotowanymi ziemniakami.
Smacznego :)
Mam nadzieję, że spróbujecie przepisu i wykonacie to wspaniałe dane... Nie martwcie się o piwo (bo za pierwszym razem też miałam takie obawy)... ono nadaje tylko aromatu... w całości wyparowuje...
To nie ostatni przepis wigilijny... Zaglądajcie... Przesyłajcie swoje, ulubione potrawy...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz